Je moet een opwekking door de Heilige Geest niet willen afdwingen

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 11 juli 2017 | TsjechiĆ«

Het eerste weekend van juli stond in het teken van de Awakening Europe Prague. Vier dagen lang waren er samenkomsten voor zo’n 10.000 christenen uit binnen- en buitenland, en heel veel evangelisatie op straat, wonderbaarlijke genezingen en bekeringen. Ben Fitzgerald, het gezicht van dit event, riep op tot een nieuwe reformatie: niet één die scheiding brengt, maar één die verbindt.

Fitzgerald, een zendeling van Bethel Church, werkt al een aantal jaar in Duitsland en organiseerde al verschillende Awakenings, onder andere  in Duitsland, Zweden en Noorwegen. De Awakening Prague werd geboren 2015. God liet aan Fitzgerald zien dat hij naar Centraal Europa moest, zo schrijft hij op zijn website. Fitzgerald bezocht Praag: “Hoewel het uiterlijk een van de mooiste steden van de wereld is, in mijn hart zag het eruit als Nineve, gevangen in een dal van beslissing – niet wetend waarheen te gaan. Er zijn veel van deze steden overal in Centraal Europa, en het is nu de tijd voor de kerk om dat dal in te gaan en de weg eruit te wijzen”
Het idee is dat de organisatie, in samenwerking met lokale kerken duizenden mensen, jongeren uitnodigt naar een bepaalde stad. Daar gaan ze de straat op om “de verlorenen naar het stadion te brengen we hen thuis roepen naar onze liefhebbende vader”. Daarvoor worden bands en sprekers van de hele wereld voor uitgenodigd.
 
Als zendeling in Praag kan en wil ik zelf ook niet neutraal kijken naar deze bijeenkomst. Theologisch staat Bethel Church ver van mij af en ik ben bezorgd over de beweging van de Nieuw Apostolische Reformatie (Fitzgeralds oproep tot een nieuwe reformatie heeft dus ook een andere betekenis). Maar dat is niet mijn punt. Ik heb vooral zorgen bij wat dit betekent voor de Tsjechische kerk.
 

Eenheid en samenwerking

In de aanpak van de Awakening blijkt weinig ruimte voor echte samenwerking. In de aanloop naar het event zijn er een paar ontmoetingen tussen Tsjechische leiders en het team van Fitzgerald. Een aantal lokale kerkleiders schaarde zich achter het initiatief, met van name charismatische gemeentes. Anderen hadden zo hun bedenkingen:  “Het lijkt erop alsof ‘de Amerikanen’ vooral hier zijn om te praten, en niet om te luisteren. En om de steun te verwerven van bekende gezichten in de Tsjechische gemeenschap.”
In een filmpje claimt Fitzgerald, dat er in Tsjechië minder dan 1% christenen zijn. Waarop één kerkleider venijnig reageert: “Voor iemand die zo druk is met de Waarheid, zou je je wat beter in de feiten moeten verdiepen”. Fitzgerald heeft waarschijnlijk de (4%) Katholieken niet meegeteld. Andere kerkleiders hebben hem gewaarschuwd dit niet zo te zeggen, juist vanwege de éénheid die er is. Fitzgerald reageert lakoniek: “met zulke lage percentages hebben jullie hoe dan ook een probleem”.
De Evangelische alliantie zag haar achterban verdeeld en plaatste daarom een kort berichtje op de website, waarin werd gemeld dat een aantal kerken dit project steunt. En een aantal niet dus.
 

Moderne vormen…

Onder de noemer van eenheid is er dus gebrek aan echte samenwerking. Uiteindelijk lijkt het dan ook het doel om iedereen in het stadion te krijgen. Daar zijn de rally’s strak geregisseerd. De beste bands zijn ingevlogen en het is één grote show met rook- en lichteffecten. Het moge duidelijk zijn dat dit aantrekkingskracht heeft op vooral jonge mensen. Het event wordt breed gedeeld op Facebook en ondersteund met Youtubefilmpjes.
Maar niet alleen van de organisatie. Ook deelnemers filmen zichzelf. Bijvoorbeeld als op vrijdagmiddag in een park de Heilige Geest spontaan wordt uitgestort. Er wordt in tongen gebeden, anderen lachen in de Geest en maken wiebelende bewegingen. Tegelijkertijd filmen deze mensen zichzelf (op meerdere telefoons) om de spontane uitstorting te registreren. Helemaal 2017! 
Maar wat moeten Tsjechen hiervan denken, die toch al het idee hebben dat je een beetje dom moet zijn om te geloven?


…oldschool evangelisatie

En dat brengt me bij het laatste punt. Zo’n moment in het park, drie meisjes die in een metrostation gitaar spelen en Oceans van Hillsong zingen, mensen die onder handoplegging bidden voor levende standbeelden… het doet het leuk op internet, maar qua vorm is het oldschool.
Zaterdagmiddag liep ik door de stad, op zoek naar de 10000 evangelisten, maar nergens zag ik mensen het gesprek zoeken. In het stadion wordt Gods kracht over de stad geproclameerd, maar dat lijkt onzichtbaar. Ik sprak één van de vertalers, die met een klein team in een school kwam – ze is er verward van: “Die Amerikaanse leider hield een kort manipulatief praatje, en vroeg wie Jezus wilde volgen. Alle handen gingen omhoog. En toen werden de vrijkaartjes voor de rally in het stadion uitgedeeld”.
 
Er is dus gebrek aan contextualisatie en het is nog maar de vraag of alle mensen die tijdens de rally’s in de stadions tot geloof komen hun weg weten te vinden naar de Tsjechische kerk. In ons kerkstichingsproject hebben we in de afgelopen periode een aantal mensen ontvangen die bekeerd werden tijdens een eerder event, en niet goed zijn opgevangen in de kerk. Ze zijn teleurgesteld, het geloof alweer kwijt. In een traject van discipelschap gaan wij die weg met hen opnieuw. Dat kost tijd en is zeker niet in één weekend gebeurd. Onze armen staan open voor wie met ons verder wil op zoek naar God, en daar bidden we voor, (juist) ook tijdens de Awakenig.

Want die Awakening komt er wel. Dat ligt gelukkig in Gods hand, niet in de onze.

Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad.


Naschrift: In dit artikel uit ik kritiek op de vormen van evangelisatie en kerk-zijn, die gekozen zijn door de organisatie van de Awakening. Dat is niet het enige verhaal dat kan worden verteld. In de aanloop naar het project, plaatse Nikolaus Lobkowicz een video online. Lobkowicz behoort tot de oude adel van het land, die samen met de Katholieke kerk lang aan het roer stond in Tsjechië. In deze video vraagt hij om vergeving voor de misstanden uit die tijd, waar ook zijn familie een rol in speelde.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.