Kerstfeest in het buurthuis

ill860
Gerrit en Jorine van Dijk | Plaatsingsdatum: 14 december 2016 | Duitsland

Het is advent in Rostock! En dat betekent dat iedereen uitziet naar kerst. De grootste kerstmarkt van Noord Duitsland draait op volle toeren en overal zijn kerstfeestjes. Zo hadden we in onze wijk het Dennenboomfeest. Via het buurthuis konden we meehelpen. Jorine heeft kinderen geschminkt en Gerrit heeft meegeholpen met het opbouwen en afbreken van het geheel.

Naast het buurthuis was ook het jeugdclub (een soort jeugdbuurthuis) waarvoor Gerrit voetbalt bij dit feest betrokken. Onze hulp resulteerde bij beide partijen in meer vertrouwen; De jeugdclub wilde van ons een verklaring omtrent gedrag, zodat we meer en professioneler samen kunnen gaan werken. Het buurthuis nodigde ons uit voor een vrijwilligers-bedank-kerstfeestje. We waren erg dankbaar voor deze open deuren.

Op woensdagmiddag was dit vrijwilligers-bedankt-kerstfeestje. Hoe ziet zo’n kerstfeest in Rostock Evershagen eruit? Samen met iedereen die meewerkt in het buurthuis zaten we aan een tafel vol met Kaffee und Kuchen. Ondertussen trad een kinderkoortje en een kinderdansclubje op. En speelden twee sociaalwerkers uit de wijk, met de gitaar, kerstliedjes. En er werd meegezongen. Soms enthousiast, soms wat minder enthousiast. Het repertoire liep erg uiteen: Van de meest oppervlakkige kerstliedjes over sneeuw, eten en dennenbomen tot stevige christelijke kerstliederen zoals Stille Nacht. Niet dat mensen weten wat ze zingen; je zingt dat gewoon met kerst als Duitser. Dat is je cultuur. En toch is het fascinerend om onze wijk over de Jezus de redder te horen zingen.

Je kunt na zo’n viering naar huis gaan en je verbazen over hoe leeg kerst, zonder de boodschap van Jezus, kan zijn. En toch waren wij geïnspireerd. Hoe dat kan? We werken hier stapje voor stapje toe naar een toegepaste kerkplanting. We ontdekken steeds dat onze wijk verlangt naar samenzijn. Dit seculiere kerstfeestje gaf zomaar reliëf aan onze zoektocht naar een toegepaste kerk voor Evershagen. Samen zingen, samen Kaffee en Kuchen nuttigen, samen praten en naar voorstellinkjes kijken is wat hier bij mensen past. Dit kan zomaar een concept zijn waarin ook het evangelie op een toegepaste manier met de mensen gedeeld kan worden. O Tannenbaum, o Tannenbaum heeft ons nog nooit zo geinspireerd!

Wij wensen u/jou inspirerende kerstdagen.

Reageer op dit artikel