Leiderschap

ill860
Maarten en Gerdien Blom | Plaatsingsdatum: 5 januari 2016 | Albanië

Het is nu precies een jaar dat we ons gebouw in Mushqeta in gebruik hebben. Een mijlpaal. Op dit soort momenten blikken we terug en staan we er versteld van hoeveel er gebeurd is het afgelopen jaar. Bij elkaar zijn er heel wat mensen op ons pad gekomen. Het aantal regelmatige bezoekers dat naar de zondagse samenkomst komt groeit. Het project Hope Made, waarin vrouwen naaicursus krijgen en mooie producten maken, loopt goed. Misschien te goed. Er zijn haast te veel vrouwen, we kunnen met de capaciteit die we hebben en ook de nog wat beperkte afname in Nederland niet oneindig veel vrouwen aan het werk zetten. Dat wordt een nieuwe uitdaging het komende jaar. 

Er zijn nog wel meer uitdagingen voor het komende jaar. Wie denkt dat een gemeente in een paar jaar gesticht is, heeft het mis. Er zijn heel wat nieuwe gelovigen. Echt ongelofelijk. Het zijn stuk voor stuk mensen waar het geen bevlieging is, maar die trouw blijken in de alledaagse geloofspraktijk. Maar een gemeente is meer dan een groep gelovigen bij elkaar. Er zal de komende jaren gewerkt moeten worden aan lokaal leiderschap. We zien al potentieel. We zitten nu op een punt dat we de gemeenteleden uitdagen hardop in de kring mee te bidden en zelf iets te delen uit de Bijbel. Lokale leiders zijn er niet van de ene op de andere dag. Dat gaat stap voor stap. 

Een andere uitdaging is om er voor te zorgen dat over drie jaar het werk voortgang heeft als wij weggaan. Het klinkt nog ver weg, maar voor de mensen hier is het een duidelijk signaal. Het is niet altijd leuk om dat te zeggen tegen mensen, ze willen het liefst dat je nog twintig jaar blijft. Maar voor de gemeente is het goed als er lokaal Albanees leiderschap ontstaat en dat de gemeente in Tirana het werk in Mushqeta in het vizier blijft houden. Het is soms erg gemakkelijk dat er op ons geleund wordt, wat ook logisch is in deze beginperiode, maar dat kan niet zo blijven. De zendeling moet geen dominee of voorganger worden van de gemeente. 

Vanuit de gemeente in Tirana zoeken we een geschikte leider voor het werk in Mushqeta die straks ook de voorganger kan worden. Wilt u hiervoor met ons meebidden? 

Reageer op dit artikel