Lock down, look up!

ill860
Marleen en Martin 't Hart | Plaatsingsdatum: 28 maart 2020 | Rwanda

Blijven of tijdelijk terug naar Nederland?

Toen we zo'n 10 dagen geleden besloten om op onze post te blijven hadden we niet gedacht zo snel in een Lock down te zitten door het coronavirus. Op dat moment waren minder dan 10 besmettingen geregistreerd in Rwanda. 
Samen met onze kinderen in Nederland hebben we uitgebreid gesproken over al dan niet teruggaan naar Nederland. We hebben dit alles ook in gebed bij de Here God gebracht. In onze discussie met de kinderen kwam duidelijk naar boven dat we aan beide zijden veilig in Gods handen zijn, wat er ook gebeurt. Bovendien zijn we samen één in God, waar we ons ook bevinden. Het werd voor ons duidelijk dat we in Rwanda blijven. 
 

Lock down

Slechts 3 dagen later ging het land op slot. Alleen levensmiddelenwinkels, banken en apotheken zijn nog open. Verder kunnen we nog geld op onze digitale portemonnee zetten (Mobile Money). Op iedere straathoek staat wel iemand met een geel hesje waar je geld op je telefoon kan zetten of op kan nemen. 
 

Ons werk

Het maakt het lastiger om ons werk te blijven doen. Vorige week kon Marleen nog inkopen doen voor de materialenboxen voor de kleuterscholen. Samenwerken thuis of op het kantoor met in achtneming van 1 meter afstand was nog mogelijk. Dat gaat nu even niet meer. 
Martin is iedere dag druk met het opnemen, bewerken en op YouTube plaatsen van de dagelijkse meditaties van de lijdenstijd. Ook de zondagse preken worden opgenomen en op YouTube geplaatst, waarna het via WhatsApp verder wordt gedeeld. Met toestemming van de leider van de umudugudu (wijk) mag dit gelukkig doorgaan. 

Plotsklaps is er geen weekprogramma, geen koor of zondagsschool en geen open huis meer. Velen waar we mee werken hebben geen internetverbinding thuis, waardoor op afstand samenwerken onmogelijk is.
Omdat de scholen dicht zijn, kwamen tieners bij ons om rustig te kunnen leren. Sinds deze week staat er allerlei lesmateriaal op internet, dat is mooi. Alleen de meeste tieners kunnen daar geen gebruik van maken omdat ze geen (goed) internet hebben. Wij hebben goed internet, maar ze mogen hier niet komen door de Lock down. 
Het is fijn, dat we via sociale media op de telefoon contact kunnen houden met elkaar. Zorgelijk is wel dat er veel on-Bijbelse waarheden worden geprofeteerd en onjuiste medische informatie wordt gedeeld. Ook komt de vraag naar boven hoe we in contact kunnen blijven met vooral tieners die geen telefoon hebben. 

In huis ligt er werk op ons te wachten. Fiona, die ons helpt om ons huis picobello eruit te laten zien, kan niet komen. Ook hebben we voorlopig geen Kinyarwandales meer. We beseffen dat mensen zoals Fiona en bijvoorbeeld de duizenden motortaxi-chauffeurs van de één op de andere dag zonder werk zitten. Hoe gaan zij deze  Lock down overleven zonder inkomen?
In de winkels is eten genoeg, maar steeds minder mensen zijn in staat om het te kopen. Op straat worden we al toegeroepen: “We hebben honger”.
De overheid vraagt om in nood het voedsel te delen. Vanuit de kerk roepen de predikanten op om mensen in nood aan te melden, zodat er hulp geboden kan worden uit het sociaal fonds. 
 

Wat kunnen we doen?

God gaf antwoord via de preek die we beluisterden vanuit de Sionskerk, onze uitzendende gemeente. Onze bezems neerleggen en net als Maria gaan zitten bij Jezus en luisteren naar Zijn wijze woorden en lessen. We kunnen zo druk bezig zijn met redderen, zorgen en werken, dat het lijkt of wij de managers zijn. We vergeten dat Jezus de Meester is, die alles in de hand heeft.
Door deze lessen zijn we deze week met een andere houding aan de slag gegaan. We maken schoon en doen zelf de was. We kopen onze etenswaren bij de mensen in de buurt, waaronder de ouders van een tiener. Vandaag hebben we via de telefoon met een tiener afgesproken om samen op te lopen om boodschappen te doen voor onszelf en voor haar. Zo hebben we dan toch even contact. We willen proberen om dit ook met andere tieners te doen. Op deze manier kunnen we hen bemoedigen.  We kwamen tot rust in de wetenschap, dat God ook engelen of andere middelen tot Zijn beschikking heeft om tieners te bereiken, die wij niet kunnen bereiken.   

Onze hulp is van de Here, Die de hemel en de aarde gemaakt heeft.
 

 

Reageer op dit artikel