​Maha Sarakham

ill860
Leendert en Marianne Otterspeer | Plaatsingsdatum: 13 juli 2019 | Thailand

Alweer ruim vier weken wonen we in deze studentenstad en we beginnen de weg al een beetje te kennen. Maha Sarakham is een hele uitgerekte stad die uit verschillende stukjes bestaat. Een structuur in de aanleg van de straten, de bouw van de huizen en het opzetten van een winkelcentrum hebben we nog niet ontdekt. In ieder geval is in deze stad wel alles te krijgen en is er zelfs tot groot geluk van de kinderen een MacDonald’s.

In augustus start het nieuwe schooljaar op de universiteit. Langzaamaan loopt de stad vol met studenten en scootertjes. Vier weken terug stonden er 5 scooters vooraan bij het stoplicht. Dat zijn er nu 20 geworden en het worden er nog veel meer.

Werken op de universiteit


De enige werkzaamheden die er momenteel voor ons zijn op de universiteit, zijn Engelse lessen geven aan het personeel van diverse faculteiten. Dat doet Leendert momenteel twee ochtenden in de week.

Opvallend is de vriendelijkheid en het enorme geduld van de bevolking. Geen getoeter in het verkeer, geen gedrang bij de kassa, geen gezucht als iemand niet opschiet, geen boze blik als je even moet wachten, niemand is de beste en niemand is de snelste. De vrucht van zachtmoedigheid hoeven we hier niet uitleggen.

Ook in de woonwijk ontmoeten we vriendelijke mensen. De wijk met ongeveer 50 woningen heeft één uitgang waar 24/7 beveiliging aanwezig is. Er wonen hier voornamelijk gezinnen. De lesperiode van het basis en middelbaaronderwijs loopt niet synchroon met de universiteit. De kinderen hebben hier van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag school. Wanneer ze thuiskomen, doen ze eerst hun huiswerk en komen daarna buiten spelen. In de wijk ervaren we een taalbarrière. Omdat we het momenteel vrij rustig hebben, hebben we besloten ons volledig te storten op de Thaise taal zodat we meer in contact komen met de buren. Enkele buurtbewoners spreken (zeer goed) Engels maar de meeste niet. Daarnaast gaan we met het team kijken of we de aankomende weken een kinderclub kunnen oprichten in onze wijk.

OMF-conferentie


Afgelopen week hebben we een conferentie gehad met de OMF-medewerkers in Thailand. Alle Nederlandse werkers (ongeacht de kerkelijke achtergrond) zijn verbonden met deze organisatie zodat er eenduidigheid op het veld is. We kijken terug op een mooie conferentie. Voor de kinderen was er een speciaal kinderprogramma van 08:30-20:30 uur en er waren veel Nederlandse kinderen aanwezig. Ze hebben zich heerlijk vermaakt en genoten van de nieuwe vriendjes. Dat gaf ons alle vrijheid om deel te nemen aan deze conferentie. Wat er o.a. werd besproken:
- Visie, missie en strategie van OMF
- Ervaringen op het veld om elkaar te bemoedigen
- Samenwerken met 17 verschillende culturen
- De Thaise cultuur
Ook waren er diverse workshops over bijvoorbeeld home schooling, vormen van stille tijd en liefdesrelaties met verschillende culturen. In al deze praktische aspecten was discipelschap verweven. Uiteindelijk maakt discipelschap, dienaar van een Hemels Koninkrijk, hetgeen wat ons onderscheidt van niet christenen.

Natuurlijk ervaren wij ook de Thaise cultuur. Mensen doen hier graag alles samen, zijn dol op kadootjes geven en komen graag bij je eten. Tegelijkertijd zien wij ook veel overeenkomsten met het westen. De globalisering is de afgelopen jaren in een rap tempo toegenomen en dat is zeker te merken aan de jongere generaties. We kijken er naar uit om over een maand met de studenten te gaan werken. Tot die tijd kunnen we ons voorbereiden en zijn we dankbaar dat we deze tijd ook krijgen om in onze wijk contacten op te bouwen.

De OMF-conferentie begon met een bemoediging van een zendingswerker. Met zijn verhaal willen wij eindigen en hopen dat jullie onderstaand lied met ons meezingen. De zendingswerker vertelde dat hij elke ochtend biddend de deur uitgaat en vraagt of vandaag het laatste persoon ergens op deze wereld bereikt mag worden die zijn/ haar leven aan Jezus geeft. Dat zou dan niet alleen het einde van deze gebroken wereld betekenen, maar ook dat we komen tot ons doel. Eeuwig in Gods aanwezigheid zijn en Hem grootmaken. Als dat geen motivatie is……..Gods blessings,
Leendert en Marianne


“Soon and very soon,
We are going to see the King,
Soon and very soon,
We are going to see the King.
No more crying there,
We are going to see the King,
No more worry there,
We are going to see the King”.
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Annemieke

    24 juli 2019, 04:52

    Thanks voor deze update!
    Mooie bemoediging van deze zendingswerker!We zingen zéker mee.