Mannen, mannen en nog eens mannen

ill860
Robert en Danja Duits | Plaatsingsdatum: 8 mei 2018 | Albanië

In ‘huize Duits’ zijn de mannen in de meerderheid. Samen zorgen we, met ieder zijn eigen specialiteit, voor de enige vrouw in ons midden. Vorige week kregen we een grote groep mannen op bezoek en hadden we ‘een huis vol’ met de mannen van de GZBmannenreis naar Albanië. Op diverse momenten tijdens deze week hebben we deze gezellige groep ontmoet. Op maandag wandelden we ’s middags de heuvels in, op dinsdag kwamen ze bij ons lunchen en gingen we naar onze kerk in Kombinat en ook op vrijdag zagen we elkaar weer.
 
Na de lunch gingen we op die dinsdag dus naar onze kerk in Kombinat. Daar vertelde pastor Ergest over de wijk, de kerk en de missie van de kerk in deze wijk. We hoorden getuigenissen van twee gemeenteleden. Allebei hebben ze Jezus leren kennen tijdens of na een moeilijke periode in hun leven. En juist in deze periode bleek de kerk open te zijn. En ook nu wil de kerk voor allerlei verschillende doelgroepen ‘open’ zijn. Het deed me goed dat er vragen kwamen, waarin de Nederlandse mannen geïnteresseerd waren in deze mensen en hun verhalen.  Na een kort snackmomentje (chips, zoutjes en pinda’s) met wat drinken gingen we op pad.
 
Ook voor mij was het de eerste keer dat ik door de poort van de voormalige fabriek liep. Diverse verhalen had ik er over gehoord. Na de val van het communisme werd de voormalige fabriek uiteindelijk een woonwijk waar ook nu op dit moment naar verluid 1000 gezinnen wonen. Zij wonen in tot woonverblijf omgebouwde fabriekshallen waar soms zelfs ramen ontbreken. Na een wandelingetje kwamen we aan bij een van onze gemeenteleden, hij was afgelopen week zo ziek dat ik me afgevraagd heb of hij het zou overleven. Tot mijn verrassing maakte hij een vitale indruk. Hij vertelde over zijn verleden en zijn terugkerende gezondheidsproblemen. Ook in de afgelopen dagen ervaarde hij dat God het nog niet de tijd vond om te sterven, maar nog een taak voor hem had.
Tijdens de lunch bij ons thuis had ik geprobeerd de mannen het lied ‘Omdat Hij leeft’ in het Albanees (Sepse Ai Jeton) aan te leren. En ook daarin lieten de mannen zich van hun beste kant zien en  horen (getuige de positieve reactie van onze buren).
Dit lied zongen we hem toe ter bemoediging en zagen hoe het hem raakte. Ook klonk daar zomaar te midden van het dagelijks leven in Kombinat Psalm 42 uit 21 mannenkelen.
 
Zo hebben wij gezien en ervaren dat deze reis bemoedigend was, voor de Albanezen die ze ontmoet hebben, voor ons en wellicht ook voor de mannen zelf. Ook onze kinderen vonden het een leuke happening en de gesigneerde ‘GZBmannenreis-voetbal’ is in gebruik genomen! Hoe kan het ook anders met al die mannen…

Fotoalbum Mannen, mannen en nog een mannen

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.