Mirthe (11) in actie voor Beiroet

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 7 september 2020 

Twee enorme explosies, kort achter elkaar in Beiroet. De dag 4 augustus dit jaar. Minstens 181 doden, ruim 6.000 gewonden en een verwoeste stad. Het waren schokkende beelden die we uit Beiroet te zien kregen. Maar wat als je daar familie of vrienden hebt wonen? “Dan wil je wat doen”, zegt Rianne van de Kamp ferm.

De broer van de Huizerse, Wilbert van Saane, woont sinds zes jaar in Beiroet. Binnen 24 uur hadden ze bedacht hoe: handgemaakte armbandjes verkopen, ‘hartjevoolibanon’. “Ik zat in de tuin, mijn moeder kwam naar buiten en riep ‘Mirthe we gaan armbandjes verkopen.” Want dochter Mirthe (11) heeft een eigen sieradenbedrijfje ‘Mirthesjewellery’ op Instagram.

Mirthe weet het nog precies hoe het ging 4 augustus: “We zaten aan de eettafel, opa en oma belden. Na het eten belde ik ze terug.” “We zagen haar gezicht betrekken en de tranen stroomden over haar wangen”, vult haar moeder aan. Met het gezin Van Saane is alles goed: “Mijn broer was met zijn gezin in hun buitenhuis op het moment van de explosies.” Zo’n huisje dat veel inwoners van Beiroet hebben om even uit de drukte en stank te zijn. “In hun appartement in Beiroet lagen alle ramen en deuren eruit.” Ze hebben elkaar veel gesproken na de ramp via Facetime en WhatsApp. “Mijn broer praat daar makkelijk over, mijn Libanese schoonzus had er meer last van.” Van Saane werkt als dominee in Beiroet en geeft les aan de universiteit.

Allerarmsten
In overleg met hem kozen ze het doel voor hun actie: het Howard Karagheusian Center. Een kliniek voor de allerarmsten waar artsen vrijwillig hulp verlenen. ´Mijn oom vertelde dat de grote ziekenhuizen sowieso wel steun krijgen. Mijn oom kent de kliniek ook goed”, legt Mirthe uit.

Dezelfde eettafel waar ze 4 augustus aanzaten toen opa en oma belden, is nu het centrum van ‘hartjevoorlibanon’: bakken vol kralen, elastiek, plakband, zakjes met armbandjes, paarse kaartjes met ‘Mirthejewelellery’ erop, op de achterzijde nog ‘bedankt voor je steun’ en ‘groetjes Mirthe’. “We eten op dit moment maar even met een bordje op schoot op de bank”, lacht moeder.

Mailbox ontploft
Met het idee om misschien vijftig euro op te halen, begonnen ze 5 augustus. De eerste week verliep rustig, maar daarna ontplofte de mailbox van de bestellingen”, roept Mirthe. Het hele gezin sprong bij; moeder, zus, broer en vader Toni voor de administratie en nog een ploegje vriendinnen dat regelmatig kwam helpen.

Mirthe laat een filmpje van de kliniek zien op haar Instagram-account; alle ramen zijn kapot en dichtgeplakt met plastic, deuren ontbreken. Maar de artsen waren na één dag alweer aan het werk in het verwoeste gebouw. Ze heeft inmiddels € 4.700,- opgehaald, met de verkoop van 280 armbandjes en donaties. Geld waarmee de kliniek het gebouw (deels) kan herstellen.

Klaar voor
Via de Gereformeerde zendingsbond (ANBI) komt het geld bij de kliniek terecht. Hier in Huizen zijn ook alle zaakjes goed geregeld: in een Excelsheet wordt alles bijgehouden van de bestelling tot de betaling via Tikkie en de levering. “We hebben nu een behoorlijke voorraad armbandjes liggen”, meldt Mirthe tevreden. Ze zijn klaar voor een tweede golf bestellingen.

De armband ‘Hartjevoorlibanon’ is er in zes modellen en kleuren. Het sieraad kost € 6,- en is te bestellen via hartjevoorlibanon@gmail.com. In Huizen zijn ze te koop bij de Huizer Apotheek en Boekhandel Echo.

Meer weten over de armbandjes. Lees hier de folder die Mirthe heeft gemaakt. 

Bron: Gooi en Eemlander, 2 september 2020
Foto: Studio Kastermans/Alexander Mark

 

 

Reageer op dit artikel