Mocoa

ill860
Antonie en Cora Treuren | Plaatsingsdatum: 19 april 2017 | Colombia

Het is bijna drie weken nadat de overstroming van de rivier Mocoa en de daardoor ontstane aardverschuiving in de nacht van 31 maart op 1 april in de stad Mocoa plaatsvond. Hierbij vonden 315 mensen de dood en grote delen van de stad zijn verwoest. In Nederland is het nieuws al afgezwakt en zijn er gebeurtenissen dichtbij die de aandacht vragen. In Colombia is het echter nog steeds groot nieuws.

Vanuit diverse hoeken wordt erop gereageerd en diverse dingen worden opgemerkt. Hieronder een greep uit deze bak met meningen en gedachten:

Eén van de dingen die opgemerkt wordt is dat Mocoa ervoor heeft gezorgd dat sinds jaren er voor iets eenheid is in Colombia, best een schokkende conclusie. Tot 6 april was er 2.473 miljoen peso’s opgehaald, omgerekend iets meer dan 800.000 euro, klinkt veel maar op een bevolking van iets meer dan 49 miljoen is het eigenlijk niets. Daarnaast hebben grote Colombiaanse bedrijven donaties gedaan, zo heeft een frisdrankfabriek 15.000 sapjes en 2000 flessen water gedoneerd, je zou bijna zeggen een druppel op een gloeiende plaat (La Semana).

Een ander ding is dat deze ramp minimaal twee keer is voorspelt in de afgelopen jaren. Kortom men wist dat er gevaar dreigde. In eerste instantie was de overheid vrij snel om de oorzaak te zoeken in de hoeveelheid regen (in 24 uur evenveel als normaal gesproken in anderhalve maand) die gevallen is in de afgelopen periode (het fenomeen El Niño wat heel Latijns-Amerika benadeeld) maar het beeld moet eigenlijk iets aangevuld worden. Door de slechte bewerking van het land, dat wil zeggen door ontbossing, en de grote hoeveelheid regenval, is het water in de rivier gaan stijgen waardoor veel stenen, zand, e.d. meegesleept werden. De rivier nam hierdoor toe in kracht met een domino-effect als gevolg. Naast Mocoa zijn er nog 385 plaatsen die op soortgelijke plekken gelegen zijn, dichtbij een rivier, in een vallei en waarin bij de bewerking van de grond niet goed wordt gekeken naar het effect op de lange termijn. (El Tiempo, Noticias Telemundo). In een opiniestuk las ik het volgende: “Klimaatveranderingen hebben zich niet ontpopt tot zorgen maar in een excuus om verantwoordelijkheden uit de weg te gaan” (El Tiempo).
 
Als laatste corruptie en misbruik van de situatie. In het ‘officiële’ nieuws hoor en lees je er weinig over maar de angst voor corruptie is er zeker. Het geld dat binnenkomt vanuit binnen en buitenland zal wel blijven hangen bij de diverse overheden, via Facebook en Twitter worden ze in de velen cartoons getekend. Daarnaast verhalen over trucks met hulpgoederen die worden overvallen en dat dit wel goede publiciteit lijkt voor president Santos, na de nederlaag bij het referendum vorig jaar oktober.

Waarom deze opsomming? Omdat dit voor ons laat zien hoe verdeeld Colombia is en hoe bepaalde dingen verweven zijn in de cultuur en in de Colombiaan. Het laat ook eens te meer zien hoe nodig het is dat kerken zichtbaar zijn in barmhartigheid én gerechtigheid (en visa versa). Het zet ons aan het denken: op welke wijze kan Somos Diáconos eraan bijdragen dat de kerk een stem wordt van hen die geen stem hebben?


Bron: Twitter. (Ayudas: hulp, gobierno: overheid)

Overzicht van het rampgebied:

Bron: Reliefweb

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.