Na de bommen naar Pasen toe leven

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 12 april 2017 

Willem-Jan de Wit, docent aan het Evangelical Theological Seminary in Cairo: “Christenen in Egypte zijn geschokt door de twee aanslagen afgelopen zondag. Er heerst ook boosheid: waarom faalt het systeem om dergelijke aanslagen te voorkomen? In december ontplofte een bom in een kerk in Caïro, in februari moesten christenen wegvluchten uit het noorden van de Sinaï nadat verscheidene christenen daar al waren vermoord en nu zijn bommen ontploft in een kerk in Tanta en voor een kerk in Alexandrië.

Toch putten de Egyptische christenen ook moed uit hun geloof. De kapeldienst hier op het seminarie ging de dag na de aanslag over ‘vreugde’: een christen kan vreugde kennen ook al zijn de omstandigheden er niet naar om je blij en happy te voelen. Niet ieder zal het hardop zo zeggen, maar misschien zijn de christenen hier in Egypte op een bepaalde manier ook dankbaar dat ze, net als tijdens vervolgingen in vroeger eeuwen, waardig zijn bevonden om voor de naam van Christus te lijden.

Deze week is het de lijdensweek. We gedenken niet slechts het lijden van Egyptische christenen, maar van Christus zelf. Goede Vrijdag komt eraan, maar ook Pasen.
Hoewel de aanslagen bij koptisch-orthodoxe kerken zijn gepleegd, hoor ik inmiddels dat protestantse kerken uit verbondenheid hebben besloten hun paasvieringen die jaar soberder te houden, met minder uiterlijke feestelijkheden en meer gericht op de geestelijke inhoud.” 

Luister ook naar het interview met Willem-Jan op radio 1. Zijn bijdrage is te beluisteren vanaf (17:)44:20 tot (17:)50:40.


Laten we in al onze Paasdiensten bidden voor onze broeders en zusters in Egypte: hen opdragen in het gebed en bidden om Gods bescherming en bewaring.
Laten we tegelijkertijd bidden om standvastigheid en de kracht en nabijheid van de Opgestane Heiland.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.