Nadenken over onderwijs

ill860
Geert en Charissa Holwerda | Plaatsingsdatum: 21 september 2015 | AlbaniĆ«

In ons werk denken we na over de vraag: wanneer geef je goed onderwijs dat past in de context waarin het aangeboden wordt? Tijdens een gesprek kwam het volgende voorbeeld voorbij:

Als je een naaste wilt helpen dan kun je een vis geven, zodat hij te eten heeft. Dat is nobel en doeltreffend. Maar…. erg duurzaam is deze oplossing niet. De vis raakt op, en de persoon in kwestie heeft weer geen eten. Het verhaal gaat daarom verder. Je kunt beter een hengel schenken aan deze  mensen in nood. Dan kunnen ze immers zelf de vis uit de rivier halen. Deze oplossing is al een stuk duurzamer. Maar…. wat als de hengel stuk gaat? Is het daarom niet veel beter om de mensen te leren om zelf een hengel te maken? Dan pas heb je een effectieve oplossing gevonden en zorg je dat mensen in de toekomst telkens opnieuw vis uit de rivier kunnen halen! Toen het gesprek op dit punt kwam, zaten we allemaal heftig te knikken. Ja, zo zien we het voor ons. We moeten iemand onderwijzen met het oog op een toekomst, waarin hij zelf de “hengel” kan maken.

Eén persoon keek echter nog bedenkelijk. “Nee”, zei hij, “hier stopt het spiegelverhaal naar mijn mening niet”. Volgens mij moeten we een mens zo opleiden dat hij leert nadenken over de vraag of een hengel wel het juiste gereedschap is dat hij nodig heeft. Misschien heeft hij op een bepaald moment meer aan een visnet of een fuik of ……

Als je een mens op een niveau kunt opleiden dat hij per situatie zelf kan analyseren wat hij nodig heeft, dan pas hebben wij bereikt wat we willen. Wij, als buitenstaanders, kunnen wel denken dat hij een hengel nodig heeft, maar wij kijken vanuit ons eigen perspectief. Hij moet zelf leren bepalen of dit juist is voor zijn omgeving, werk of land.

“Empowerment” is een mooi Engels woord dat hier bij past. De centrale vraag in ons onderwijs-werk is daarom hoe wij dit empowerment kunnen vormgeven ongeacht voor welk werk ze opgeleid worden.
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Jaap Terpstra

    23 september 2015, 05:02

    Heel veel succes toegewenst in Albanie, een schitterend land met vele tradities.