Nooit te oud

ill860
Willem-Henri en Ditteke den Hartog | Plaatsingsdatum: 7 januari 2020 | Malawi

Afgelopen zondag 5 januari hadden we een prachtige afstudeersessie van de Veritas-cursus in de gemeente Michiru van de Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) in het westen van Blantyre. Het was een prachtige bijeenkomst waar mensen prachtig uitgedost waren in hun afstudeertoga’s.

In totaal studeerden bijna 60 mensen die dag af. Het was geweldig om dit mee te maken. Ds. Mawaya heeft de Veritas-cursus geïntroduceerd in zijn gemeente in Michiru, en ook al is hij daar al een tijdje vertrokken, de vruchten zijn volop zichtbaar, omdat gemeenteleden het trainingswerk over hebben genomen.
 
Willem-Henri is ook docent voor de Veritas-cursus in Malawi. Met de steun van de GZB willen ze de Veritas-cursus breed in de CCAP Blantyre Synode uitzetten. Momenteel doen ze een pilot, waarbij predikanten worden opgeleid die vervolgens gemeenteleden weer opleiden in preken, bijbelstudie en pastoraat. Willem-Henri is daarvoor afgelopen jaar begonnen met het trainen van twaalf predikanten, die zelf Veritas-trainers kunnen worden. Veritas is een methode om de betekenis van de bijbelverzen op een gedegen, toegankelijk, snelle en begrijpelijke manier te verstaan en die vaardigheid vervolgens toe te passen in preken en bijbelstudies. In januari gaat hij er weer mee verder.
 
In Malawi is het niet de gewoonte dat de predikant zelf vaak preekt. Veelal krijgen ouderlingen of gastpredikers de mogelijkheid om “het Woord te brengen”. Dit heeft tot gevolg dat rijp en groen op de preekstoel staan en soms de meest wonderlijke boodschappen brengen. Door middel van de Veritas training hebben de getrainde predikanten weer enthousiasme voor preken gekregen en hebben ze vaardigheden geleerd om de lekenpredikers in hun gemeente te trainen.
 
De studenten van Willem-Henri geven de volgende getuigenissen. Ds. Osward is erg enthousiast over de training.  “Ik heb op de Veritas training weer nieuwe liefde voor Gods Woord ontwikkeld.” Ook heeft hij een hele nieuwe visie op het ambt ontwikkeld gedurende de afgelopen negen dagen: “Ik heb ook geleerd dat we tijd nodig hebben om een boodschap voor te bereiden. Ik zal niet meer zoals voorheen op het laatste moment mijn preek voorbereiden maar op tijd beginnen, direct op maandag.”
 
Ds. Davie is ook erg enthousiast over de training: “Door de Veritas-cursus heb ik een nieuw perspectief op de Bijbel gekregen, waardoor ik ook mijn gemeenteleden veel beter begrijpen (betere pastorale toerusting) en zo kan ik hen veel beter helpen.” Zijn collega ds. Maurice valt hem bij. Voor hem was de cursus een eye-opener: “Hier leer ik vaardigheden hoe ik met Gods woord om kan gaan.”
 
Voor ds. Andrew is het hoogtepunt dat deze cursus het onderwijs weer terugbrengt naar het niveau van de gemeente. De Veritas-cursus helpt me om de waarheden van de Bijbel te communiceren. Ik heb hier geleerd om een goede docent te worden, omdat ik geleerd heb om op het niveau van de gemeenteleden te onderwijzen.”

Ook bij de training van afgelopen zondag was er een enthousiast getuigenis. Zo getuigde een student van 69 dat hij al 40 jaar de bijbel las en dat hij pas nu, nadat hij de Veritas-cursus gevolgd heeft, de Bijbel nu eindelijk goed begrijpt en toe kan passen in het dagelijkse leven.
Veritas heeft als filosofie dat wat je als student geleerd hebt, weer doorgeeft aan anderen (n.a.v. 2 Tim 2:2). Bid dat door de Veritas training het bijbelgebruik zich als een olievlek over Zuid-Malawi zal verspreiden en dat we voldoende middelen hebben om iedereen te trainen.
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.