​Omgaan met Covid-19 in het Nkhoma Ziekenhuis

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 29 juni 2020 


Het is dinsdagochtend 6 uur: bij de ingang van het ziekenhuis staan al veel mensen in de rij. Zoals tegenwoordig vrijwel overal het geval is, moet iedereen eerst zijn handen wassen voordat ze het ziekenhuis in mogen. Witte strepen op de grond wijzen aan waar patiënten moeten wachten voordat ze gescreend worden. Een klein team zorgmedewerkers, met beschermende kleren, controleren de temperatuur van patiënten en vragen naar mogelijke tekenen van corona. Het Nkhoma ziekenhuis is klaar voor Covid-19!

Sinds januari 2019 werken Jaco en Anna Slingerland in Malawi. Anna werkt als project & development manager in het ziekenhuis en is druk met de voorbereidingen voor Covid-19.

Waar te beginnen?
Anna: “In maart begonnen we met het formeren van een disaster response team. Toentertijd waren er nog geen bevestigde corona-patiënten in Malawi. Ondanks dat het Afrikaanse continent langzaam patiënten ontdekte, hadden we het gevoel dat we echt moesten gaan voorbereiden. Partners van het ziekenhuis boden hulp aan en wij hadden een plan nodig hoe we patiënten gingen helpen. Maar wat was ons plan?

Na een paar vergaderingen realiseerden wij dat het opleiden van personeel prioriteit zou krijgen. Sommigen uit het disaster response team hadden andere ideeën over de risico’s van covid-19. Zij dachten bijvoorbeeld dat covid-19 gemakkelijker te hanteren was dan ebola. Ook wij kregen eerst scholing van 2 dokters uit de VS. Daarna begonnen wij met onder andere het opzetten van een screening station, genoeg mogelijkheden om handen te wassen, het nieuwe systeem waarbij een patiënt één bezoeker mocht ontvangen en voorzagen wij onze staf met beschermingskleren.

Wereldwijde steun
Ik ben voornamelijk bezig met het communiceren met verschillende partners. Wij zijn verrast over het aantal partners dat ons de vraag stelde: ‘we hebben 10.000 dollar om het ziekenhuis te helpen met de pandemie, hoe kunnen we helpen?’ Hartverwarmend! Mijn collega en ik schreven 6 fondsaanvragen binnen 2 weken, wat voor mij een nieuw record is. Weekenden vrij bestaan niet tijdens deze periode. Desondanks ervaren wij dat God in ons midden is en Hij ons zal leiden.

Na al deze voorbereidingsweken was Covid-19 nog steeds niet aanwezig in Malawi en konden we eens rustig stilstaan: wat als we meer tijd hebben? Wat als we de hele regio rondom het ziekenhuis kunnen voorbereiden voor de pandemie? Dankzij de ondersteuning van World Vision konden wij een groot project startten. Meer dan 20.000 huishoudens leerden wij hoe ze een ‘tipi-tap’ kunnen maken. Dit is een handwasopzet waaraan een fles zeepwater aan een constructie van wat stukken hout zit. Zo kan je je handen wassen zonder dingen aan te raken. In sommige projecten maakten we al gebruik van de tipi-tap om diarree besmettingen te voorkomen. Plotseling maakte nu het hele land er gebruik ten behoeve van goede hygiëne.

Angst
Tijdens de weken van voorbereiding realiseerden wij dat als de crisis zou starten, de vaardigheden en bereidwilligheid van onze staf cruciaal zou zijn. Wij ontvingen onder andere veel beschermende kleding en 12 beademingsapparaten. Desondanks realiseerden wij als onze staf niet zou willen werken dat alles tevergeefs zou zijn geweest. Tijdens alle nieuwe ontwikkelingen rondom corona in Malawi (zoals de eerste patiënt in Malawi, toename van aantal besmettingen) toonden onze staf angst. Afgelopen week is de eerste patiënt bevestigd met het virus in Nkhoma: een zwangere moeder die ernstig ziek is. Twee zorgmedewerkers, die de vrouw hadden behandeld, moesten 2 weken in quarantaine. Dit gaf nieuwe problemen: familieleden en huisgenoten raakten angstig dat het virus hen zou besmetten en sloten de zorgmedewerkers buiten. Wij hebben andere huizen gevonden zodat zij veilig in quarantaine konden verblijven. Soms is dit teleurstellend, maar het helpt ons ook om de situatie beter te begrijpen. Waar wij vandaan komen is medische zorg gemakkelijk beschikbaar, maar hier ligt dat anders. Veel Malawianen zien mensen overlijden aan tropische ziektes. Wij hebben onze partners gevraagd voor ons te bidden. Voor de staf: dat zij de angst mogen overwinnen en minder stress ervaren. Dat God de zorgen van de staf mag verlichten en dat de staf goede zorg mag verlenen aan hen in nood.

Squashen
Wij zijn erg bezorgd over de situatie in Malawi maar wij vrezen niet voor onze levens. Ons leven leggen we in Gods handen zoals we elke dag weer doen. Wij vertrouwen Hem dat Hij voor ons zorgt. We zijn dankbaar dat we in Nkhoma zijn zodat we kunnen helpen. Daarnaast zijn we dankbaar dat de situatie nog steeds overzichtelijk is en dat we door kunnen gaan met ons werk.

Wij zijn wat vaker gaan squashen in deze tijd. Hierdoor kunnen we onze stress even vergeten. We realiseerden dat werken in Nkhoma vergelijkbaar is met het spel: het verandert vaak en snel van richting en veel ballen komen buiten spel of zijn niet meer onder controle. Dat is ook wat we hiervan leren: soms voelen we geen controle, of zien we niet de resultaten van ons werk. Maar: God is in controle en Hij zal ons leiden.

Bron: Witness Ministry
 

Reageer op dit artikel