Onze uitzending verlengd

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 5 december 2020 | TsjechiĆ«

Goed nieuws dit weekend! De GZB heeft onze uitzending met vier jaar verlengd tot 2025! Daar zijn wij erg blij mee. Het is een verhoring van vele gebeden. Gelukkig kan de blik nu echt op de toekomst worden gericht. De GZB heeft dit besluit deze week gedeeld met onze Deelgenotengemeentes en morgen wordt het in de Joriskerk afgekondigd. We gaan ons in de komende jaren richten op een nieuw programma in samenwerking met de kerk in Tsjechië dat verdieping en geestelijke vernieuwing van bestaande gemeenten inhoudt.
 

Een nieuw project: Cesta Obnovy

In de afgelopen decennia heeft de Církev Bratrská (CB), de broederkerk in Tsjechië een proces van vernieuwing doorgemaakt. Daags na het communisme kwamen honderden, duizenden mensen tot geloof en dat bracht nieuw élan in het kerkgenootschap. Sindsdien verdubbelde het aantal gemeenten in de CB tot meer dan zeventig.
Dit heeft ook in reeds bestaande gemeenten het verlangen gebracht naar vernieuwing, naar verdieping van geloof en gemeenschap, en naar nieuwe manieren om het evangelie te delen met anderen. De kerk ontwikkelt daarom op dit moment samen met de Tsjechische Evangelische Alliantie: Cesta Obnovy, de Weg naar Vernieuwing. Dit is geen programma dat een kerk kan implementeren, maar een proces van geleidelijke verandering in de lokale gemeente. De landelijke kerk ondersteunt dit proces in de betrokken gemeenten met training, materialen en coaching. Het verlangen is om gemeenten te versterken en met elkaar nieuwe hoop te vinden.
 

“Er zijn zo veel diepgelovige gemeenteleden in bestaande gemeenten, die we mogen helpen om te ontdekken wat Gods Woord in de samenleving van nu betekent. Met respect voor traditie en de geestelijke erfenis van hun kerk.”
Pavel Plchot, leider van Cesta Obnovy

Een kerk op weg naar vernieuwing, hoe gaat dat?

Het proces Cesta Obnovy begint met gebed en verlangen in de gemeente – het begint dus eigenlijk met het werk van de Heilige Geest! Op basis van de eerste ervaringen weten we nu, dat het vervolgens een jaar of vier duurt, waarbij de deelnemende kerk verschillende stadia van het proces doorloopt.
Het begint met zelfreflectie en onderzoek: hoe is het met onze gemeente gesteld? Wat is er in de afgelopen jaren gebeurt on de gemeente. Daarbij gaat het om projecten, maar natuurlijk ook over onderlinge relaties en soms ook frustraties. Vervolgens komt er een fase van inspiratie. Welk verlangen leeft er in de gemeente en hoe willen men dat ontwikkelen? In de laatste fase worden de nieuwe plannen ontwikkeld, om richting geven aan de gemeente. Als we weten waar we staan, kunnen we ook onze route kiezen en op weg gaan.
 

Samenwerking

Samen met de IZB heeft de GZB in Nederland een onderzoek gedaan in de kerk, waaruit het Focus-project is ontwikkeld. Dat we zowel in Tsjechië als in Nederland min of meer hetzelfde proces ontwikkelen is natuurlijk geen toeval. De samenwerking tussen Cesta Obnovy en de GZB is er dus niet alleen op gericht om het werk in Tsjechië te ondersteunen, maar juist om samen met de IZB te leren en te ontdekken hoe gemeenten nieuw élan vinden, de gemeenschap van gelovigen versterken en missionaire toegerust worden.
En in dat proces zullen wij in de komende jaren een actieve rol spelen. De kerk in Tsjechië heeft juist ons gevraagd hierin te blijven participeren gezien de ervaringen die we afgelopen tijd met hen hebben opgedaan. Met raad en daad zullen we participeren in de begeleiding van Tsjechische gemeenten van Cesta Obnovy en de landelijke organisatie te versterken.


 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.