Op bezoek bij Kambauh

ill860
Daan en Judith van der Kraan | Plaatsingsdatum: 19 september 2018 | Namibië

Onlangs reisden we samen met collega’s van NETS naar het noorden van Namibië. We bezochten daar Kambauh. Hij was tot voor kort afstandscoördinator bij NETS. Dat betekent dat hij les en begeleiding gaf aan mensen die op afstand studeren bij NETS. Vanwege de financiële situatie bij NETS kon hij helaas niet aanblijven. Zoals u zich kunt voorstellen is dat een teleurstelling voor hem. Het was goed om daar samen over te praten.

Vanuit de gevangenis
Kambauh is een bijzondere man. Hij is een man vol positieve energie en enthousiasme. Zijn lach kun je van een afstand horen. Misschien hebben we al eerder zijn naam genoemd. Hij heeft lange tijd in de gevangenis gezeten. Dat is sowieso al niet fijn, maar hij werd daarbij getreiterd door medegevangenen. Ze deden stukjes glas in zijn zeep of andere scherpe voorwerpen in zijn matras.

In de gevangenis kwam hij tot geloof en sindsdien wijdt hij zijn leven aan God. Hij heeft om vervroegde vrijlating gevraagd om te kunnen uitreiken naar mensen in zijn gemeenschap. Hij heeft die vrijheid gekregen en ziet elke dag als genade van God.

Momenteel is hij priester binnen de Reformed Anglican Church in Namibië. Hij leidt verschillende mensen op om ook leiders in de kerk te worden en hij reikt uit naar de mensen om hem heen. Zonder eigen vervoer bezoekt hij mensen die zich, zoals wij zouden zeggen, aan de rand van de samenleving zich bevinden. Hij zoekt hen op, bidt voor hen, maakt grapjes met hen. Misschien klinkt dat logisch. Maar voor Namibië, waar sommige dominees hun status misbruiken om een luxeleven te leiden en geld los te wringen bij mensen, is de werkwijze van Kambauh bijzonder. Hij is niet te trots om juist die mensen op te zoeken die worden verstoten door de gemeenschap.

Bij Kambauh komt God en het werk voor Zijn koninkrijk op nummer één. Dat gaat op een heel natuurlijke ontspannen manier. Niet uit gedwongenheid of krampachtigheid. Hij zet je gewoon aan het werk. ‘Als je mij bezoekt, dan weet je dat je mee moet werken in mijn bediening’, zegt hij. We zijn meer dan welkom – maar we mogen ook aan de slag.

Aan de slag...
Zo preekte Daan op zaterdag voor een groepje mensen die binnenkort een eigen gemeente gaan vormen. Onder een boom… Zijn collega Dan (uit Australië, werkt ook bij NETS) preekte bij een bruiloft. Judith kookte ondertussen eten met Sylvia, de 14-jarige dochter van Kambauh die het hele huishouden runt. Zaterdagmiddag deden we wat huisbezoeken in de buurt. En zaterdagavond moesten we nog even langs de bruiloft waar Dan eerder die dag had gepreekt en zaten we ineens aan de maaltijd als eregasten. Zondag preekte Daan bij de kerk van Kambauh zelf en doopten ze samen 7 kinderen.

’s Middags gaf Judith les aan kerkleiders over rouw en ondertussen werden de kinderen door Olivia (vrouw van Dan) beziggehouden. Het bezoek was in die zin niet erg ontspannen, maar wel opbouwend. Het is bemoedigend en aanstekelijk om te zien hoe Kambauh overal waar hij is deelt van zijn vrolijkheid en hoop, maar vooral zijn geloof in God. Tegelijkertijd is hij eerlijk over de geestelijke strijd die hij ervaart. De teleurstellingen in zijn werk, als mensen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun leven of als christenen in zonde blijven leven. Het handjevol mensen die naar de gebedssamenkomst komen. Maar hij gaat door. Hij vertrouwt op God en blijft volharden…

Voor ons was het een bijzonder weekend. Kambauh woont in wat we meer ‘traditioneel Afrika’ zouden noemen – een heel andere omgeving dan Windhoek. Traditionele huizen, zand, bomen en koeien. Koken op vuur en douchen uit een emmer. We waren hier al een aantal keer geweest maar nog niet eerder hebben we zo intensief mee-geleefd. Deze ervaring, samen met het mooie getuigenis van Kambauh en het kunnen zien hoe God hier werkt, maakten het een weekend dat we niet snel zullen vergeten!

Op bezoek bij Kambauh


 

Reageer op dit artikel