Opvallen of juist niet?

ill860
Geert en Charissa Holwerda | Plaatsingsdatum: 7 maart 2018 | AlbaniĆ«

Als je in Tirana over straat loopt dan valt het op dat vrouwen graag op hoge hakken lopen, hun haren piekfijn zijn gedaan en de jurkjes best wel opvallend zijn. Make-up wordt veelal rijkelijk gebruikt. Een groot deel van de mannen zijn echte ‘macho-mannen’ die eruit zien alsof ze net bij de berber (de kapper) vandaan komen na een scheerbeurt. En hier is zelfs het mannentasje hip (wie weet over een poos in Nederland ook…;) Kortom: mensen willen graag gezien worden. Ook de stad Tirana laat zichzelf graag zien. Als je door de straten loopt zijn reclameborden alomtegenwoordig in veel verschillende kleuren. Neonverlichting is eveneens erg in trek. Elk restaurantje of cafeetje schreeuwt om aandacht. Gelukkig houden Albanezen erg van kafe drinken buiten de deur en hebben zodoende de cafeetjes wel klandizie. Voor ons is het elke keer weer even wennen aan al die prikkels om ons heen in het drukke Tirana. Een heel verschil met onze thuisbasis Elburg. 

De afgelopen week liepen we ’s avonds door Tirana en daar is te zien dat ook religie in het straatbeeld opvallend aanwezig is. In de stad wordt momenteel gebouwd aan een grote moskee. Deze moskee zal als hij af is de grootste moskee in de Balkan zijn. Als je iets verder loopt zie je de  Katedralja Ngjallja e Krishtit. Dat is de orthodoxe kerk (de derde grootste orthodoxe kerk in Europa). Ook deze kerk is zeer zichtbaar in het straatbeeld. Vooral ’s avonds laat de kerk zich zien met een fel verlicht kruis, heldere rode lampen in de vorm van vlammen erom heen en bij de deur neonblauwe verlichting. Voor ons een bijzonder gezicht, maar voor in het straatbeeld van Tirana zeer passend. In een land waar religie tijdens de communistische tijd verboden was, is het zeer bijzonder dat de kerk zich nu stralend mag laten zien. 

   

Een paar dagen later gingen we met onze GZB collega’s Robert en Danja Duits naar hun kerk in de wijk Kombinat. Dit is een wijk in het zuidwesten van Tirana en het is een echte volksbuurt. Het is een zeer levendige wijk vol cafeetjes, kleine winkeltjes, straatverkopers, een heleboel auto’s en heel veel mensen die buiten lopen, praten en samen koffie drinken. Kortom: een wijk waar veel te zien is. De kerk zit op een straathoek. Het is nu nog een kleine kerk, maar de kerk is zeker niet onopvallend. We stonden er ’s avonds en de koster liet ons natuurlijk de ruimte even zien. Het meest opvallende was het kruis. Op twee plekken in de kerk is een kruis erg zichtbaar aanwezig. Binnen kan het kruis in het plafond worden verlicht. De koster deed graag het licht voor ons aan. Buiten is er een kruis aan de muur bevestigd. Dit kruis wordt steeds helder verlicht. Er hangt een lamp boven die ook nog telkens van kleur veranderd. Ergens binnenin ons zegt een Nederlands stemmetje: poeh… beetje overdreven. Maar we moeten toegeven: in een stad als Tirana is dat prachtig: het kruis opvallend verlicht aanwezig in de wijk. En dat in een stad waar er lange tijd geen plek is geweest voor het geloof. Heerlijk als de kerk opvalt!

  

 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Lex Wind

    13 maart 2018, 09:10

    Mooi uitdagend om zo voor je kerk en je geloof uit te komen. Kennelijk kunnen we dus echt wel wat leren van de wereld....