Positief opladen!

ill860
Danny en Tabitha Schurink | Plaatsingsdatum: 12 juli 2019 | Slowakije

Ieder zichzelf respecterend elektrisch apparaat kan zichzelf één of enkele dagen redden zonder opgeladen te worden. Daarna wordt het snel minder en uiteindelijk gaat het lampje uit, of de batterij leeg en dan kan de gewenste prestatie niet meer worden geleverd. Ieder apparaat heeft om deze reden een energiebron nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Dit kan op een traditionele wijze, via het stopcontact, maar inmiddels zijn er ook allerlei alternatieven op de markt, zoals bijvoorbeeld zonne-energie.

 

Wij mensen hebben ook energiebronnen nodig: als je energie wilt geven ten behoeve van je werk, een club of vereniging, dan moet je zelf op gezette tijden ook worden gevuld met nieuwe energie. Van zonnestralen en de met rasse schreden naderende vakantie kun je natuurlijk energie krijgen, maar om echt opgeladen te worden, is een krachtiger energiebron nodig.Wij merken, als zendingswerkers, die nu bijna een jaar op missie zijn, dat het leven in een andere context energie kan vreten. Allerlei indrukken moeten worden verwerkt, het leren van een vreemde taal vergt veel, het van hart tot hart communiceren met mensen kost energie en de momenten van frustratie, als je eens niet verder kunt, zoals je zou willen, zorgen ervoor dat de batterij snel kan leeglopen.

Op zich is het niet erg dat je batterij leegraakt, mits je dit tijdig signaleert en jezelf aan de spreekwoordelijke lader legt. In ons geval betekent dit dat er ook voldoende momenten van ontspanning moeten zijn, maar het terugkeren naar Dé Bron geeft ons de meeste energie en daarmee kunnen wij het ook veel langer volhouden. Dit betekent heel concreet: voldoende tijd nemen om met en voor elkaar te bidden, lezen uit Gods Woord en stille tijd voor Hem in te ruimen.Kortgeleden hadden wij een retraîte in het zuidoosten van Albanië. Wij mochten hier 5 dagen van ontmoeting hebben met onze collega-zendingswerkers die, verspreid over heel Europa, hun steentje willen bijdragen aan de missie van verschillende kerken in onder andere Duitsland, Tsjechië, Bosnië, Albanië en Slowakije. Alle collega’s kenden wij van naam en doordat wij elkaar volgen via de sociale media, hadden wij het gevoel dat wij elkaar al jaren kenden. Maar velen van ons hadden elkaar nog nooit live gezien of gesproken. Het werd een prachtige ervaring!Het was een bonte mix van zeer ervaren collega’s, die op het punt stonden om terug te keren naar Nederland, een groep mensen die zich nog volop in de missie bevindt of zich met vallen en opstaan nog een weg proberen te zoeken, maar ook collega’s die nog letterlijk aan de drempel staan van hun uitzending. En als kers op de taart waren vrijwel alle kinderen ook aanwezig. Alle ingrediënten dus voor zinvolle dagen samen.Het werden onvergetelijke dagen. Wij hadden dagelijks Bijbelstudies, waarbij wij aan de hand van het thema ‘Wandelen met God’ mochten meelopen met Elia en Elisa.Samen hadden we momenten van Praise & Worship, mochten wij onszelf en ons werk aan elkaar presenteren en elkaar daarop bevragen en vooral ook bemoedigen. En er waren ook voldoende momenten om ontspannen met elkaar bezig te zijn en door te praten.Een retraîte is een moment bij uitstek om tot rust te komen. Om opgeladen te worden en te weten dat jij niet alleen te maken hebt met teleurstellingen of tegenslagen. En vooral: dat je het op die moeilijke momenten niet alleen hoeft te doen. Wij mogen weten dat we juist op dat soort momenten mogen wandelen met God. Sterker nog: Hij draagt ons op de momenten dat het voor ons te moeilijk wordt. Dat geeft pas positieve energie!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.