Rellen met Rusland

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 28 april 2021 | TsjechiĆ«

Het nieuws van vandaag is de geschiedenis van morgen. Dat hebben we hier recentelijk gezien. Wekenlang stond internet bol van berichten over corona. Logisch, want de situatie was beroerd, en verbetering was niet in zicht. Maar dan gebeurt er iets anders heftigs en alle aandacht verschuift naar het volgende trending topic. En wel, een diplomatieke rel met Rusland.

En geen kleintje! Tien dagen geleden deelde de regering mee, dat was bewezen dat Rusland verantwoordelijk was voor explosies in 2014 in een wapendepot, die aan twee mensen het leven kostten en die vele huizen in de omgeving verwoestten. Dit is de ergste schending van Tsjechische soevereiniteit sinds 1968.
 

Hommeles! Dit vraagt om een rigoureus antwoord!

Tsjechië knikkerde vrijwel meteen achttien Russische diplomaten het land uit. Rusland reageerde met het terugsturen van 20 Tsjechische diplomaten. Zo overtroffen ze Tsjechië. Maar geen nood. De Russische diplomatieke staf is buitenproportioneel groot, met 135 diplomaten. Het aantal Tsjechische tegenhangers in Rusland is veel kleiner. Dus eiste Tsjechië dat het aantal gelijkgetrokken wordt. Per eind mei moeten er nog 63 Russen het land uit.
Ook heeft Praag land rondom de ambassade teruggeëist dat de Russen ná 1968 hadden geannexeerd. Ze willen het plotseensklaps weer bij het omringende park trekken en in originele staat herstellen. Zo pingpongen ze door. Rusland dreigt nu de bierimport uit Tsjechië stop te zetten. Dat zou een economische klap zijn voor bierproducenten die toch al te kampen hebben met minder inkomen door de coronacrisis. Rusland plaatst dit conflict in breder verband, namelijk de relaties met de NAVO en Amerika.
 
President Zeman, die nooit te beroerd is om maar weer eens te bevestigen dat hij Poetins schoothondje is, vertelde, zoals een vriendin zei, “in tien minuten meer leugens dan ooit tevoren.” Hij vertelde zijn volk dat nog niet zomaar gelooft dat de Russen verantwoordelijk zijn voor de aanslag, en dat hij wacht op onweerlegbaar bewijs. Hij is het dus niet eens met de diplomatieke wraakacties van de regering.
De bevolking staat op zijn achterste benen over deze ontkenning van de president en donderdag gaat er weer gedemonstreerd worden. “Waarvoor precies?”, vroeg ik de vriendin die ook mee gaat demonstreren. “Nou heel precies weet ik het nog niet, maar in ieder geval om woede en ontevredenheid te uiten over de uitlatingen van de president en zijn pro-Russische houding.”
 
Het is een hevige rel, maar op ons komt het over als een keffertje dat een Rottweiler probeert te verslaan. Hoe kan Tsjechië het nou ooit winnen van zo’n gigant als Rusland. Het heeft alleen kans van slagen, als NAVO-landen en EU-landen Tsjechië steunen. Slowakije, Polen en de Baltische staten hebben dat gedaan en ieder wat Russische diplomaten de laan uitgestuurd. Duitsland beraadt zich nog op hoe hun steun vorm moet krijgen. De NAVO en de EU hebben wel gezegd dat ze achter Tsjechië staan, maar daar verder nog geen concrete acties aan verbonden.
Het is ook in hun belang dat de Russische staf wat kleiner wordt. De achtergrond van de zo uit de kluiten gewassen diplomatieke staf is dat Praag vermoedelijk het epicentrum van Russische spionage in Europa is. Het ligt lekker centraal dus een handig uitvalsbasis om de rest van Europa aan te doen. De meeste van de staf woont ook in de ambassade, op een steenworp afstand van waar wij wonen. Een vreemde gedachte, zoveel spionnen om de hoek.
 
Dit alles houdt de gemoederen flink bezig. De meerderheid van de Tsjechen ziet Rusland als een serieuze bedreiging voor de veiligheid. Niet gek na vijftig jaar geleefd te hebben onder de communistische knoet van de Russen. Met alle onrust en plannen voor demonstraties is de bewaking bij de ambassade flink opgeschroefd. De hele dag staan er auto’s met camera’s de ingangen te bewaken. Ook staan er dranghekken om het terrein. Verder wordt er door de politie in de omgeving gepatrouilleerd. Zo ben ik al een paar dagen achtereen een agent tegen gekomen, halverwege het park, op een van de looproutes naar de ambassade. Wat een opwinding ineens na maanden van lockdown. Hoe zou het aflopen? Dat weet God alleen. We bidden voor de Tsjechische regering, dat ze wijsheid mogen ontvangen om het land ongehavend door deze crisis te loodsen. Bid u mee?

(c) Foto's Police of the Czech Republic & Zewwlakk (www.facebook.com/Kaputin.Democrats.Stop.Putin)
 

Reageer op dit artikel