Rescatarte - Bevrijd jezelf

ill860
Antonie en Cora Treuren | Plaatsingsdatum: 24 augustus 2017 | Colombia

In het altijd zo zonnige Medellín hadden we een koude dag te pakken. De wekker ging al vroeg aangezien we om op 7.00 uur aanwezig dienden te zijn in de kerk, om met elkaar te ontbijten voordat we op pad zouden gaan. Er stond een speciale activiteit op het programma namelijk de uitvoering van het diaconale programma van de Primera Iglesia de Medellín: Rescatarte (vertaald: Bevrijd jezelf).

In het programma Rescatarte gaat men de straat op met een constructie van 6 douchecabines om mensen die wonen en leven op straat de mogelijkheid te bieden zich te kunnen douchen. Carlos een van de broeders uit kerk heeft daadwerkelijk een fantastische installatie gemaakt die op locatie in elkaar geklikt kan worden waardoor de cabines ontstaan, inclusief kraantje om je tanden bij te poetsen. Het water wordt getapt aan de overkant van de straat bij een van de winkels, met een waterslang over de weg wordt de installatie aangesloten.

Bewoners van de straat
 
In de voorbereiding heeft de kerk al allemaal zakjes gemaakt met daarin een handdoekje, zeep, een tandenborstel en een scheermesje, een voor ieder persoon die komt. Daarnaast hebben ze in de weken in aanloop naar deze activiteit kleding en schoenen ingezameld en voor iedere persoon hebben ze nieuw ondergoed en sokken gekocht.     

Wanneer we aankomen komt een van de bewoners van de straat al roepend aanrennen: “Ik ga vandaag douchen!”. Binnen een klein uurtje staat de constructie en is de ‘aanmeldbalie’ klaar om iedereen te ontvangen. De bedoeling is dat men zich aanmeldt, kleding komt uitzoeken en vervolgens met één van de vrijwilligers naar de douches wordt gebracht. De vrijwilliger blijft ‘buiten’ wachten om de handdoek en de schone kleding aan te geven. Een aantal maakt van de gelegenheid gebruik om zich voor de spiegel te scheren.    
 

Scheren voor de spiegel
 
Overzicht van het proces
 
'Aanmeldbalie'

Eén van de belangrijkste dingen in het proces is het vragen naar de naam bij aanmelding om gedurende het proces de persoon telkens bij naam te kunnen noemen. Soms kan iemand geen naam geven omdat hij of zij deze gewoonweg vergeten is omdat hij of zij nooit bij naam wordt aangesproken. Het maakt het geheel een menselijk proces waarbij er geen sprake is van een hiërarchie waarbij de gever boven de ontvanger staat. Het werk van de vrijwilliger is nederig te noemen maar tegelijkertijd ontvangt ook hij (en zij) heel veel in dit proces.

Na het weekend kregen we nog een berichtje van Ds. Sixto. Een vrouw had hem opgebeld en bedankt voor de zorg die gegeven was aan haar man. Blijkbaar was Luis, zoals de man heet, na de transformatie teruggekeerd naar zijn huis en gezin en deze hadden hem ontvangen. Bijzonder om te zien dat deze transformaties ook dit tot gevolg kunnen hebben, dat is uiteindelijk ook de wens van het programma. Dat ze in de toekomst mensen kunnen aanbieden om het leven op de straat gedag te zeggen en deel te nemen aan een rehabilitatieprogramma. Dat laatste zou de kerk in de toekomst heel graag willen starten. Mooie dromen maar ook heel mooi dan men nu al wel in actie is en doet wat ligt binnen de mogelijkheden!

Luis samen met Carlos, de bedenker van de douchecabines

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.