Scholierenweekend: een meisje vertelt in tranen hoe ze werd gepest

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 5 oktober 2021 

Na anderhalf jaar was het een vrolijk weerzien. Eindelijk liet de gezondheidssituatie in Frankrijk het toe om weer een scholierenweekend te houden voor tieners in de leeftijd van elf tot zestien jaar. Dit keer ging het over geweld en wat dat met je doet.
 
Maar liefst 37 tieners uit tien Unepref-kerken stappen met lachende gezichten het terrein op van de kerk van Alès, gelegen in de regio Cevennen, om met elkaar 24 uur op te trekken rondom sport, spel en Bijbel. Een formule die levens verbindt en geloof versterkt. Even leek een episode Cevenol het feest in het water te doen vallen. De regen viel met bákken uit de hemel, gepaard met zwaar onweer, maar het voorbereidde spel voor buiten, kreeg een binnenversie - wat prima werkte.
 
Ontmoeting
Sinds 2016 draait het concept Weekend-EssenCiel in de regio Cevennen. Sinds 2019 is dat tweejaarlijks geworden. De weekenden voorzien in de behoefte van ontmoeting en geloofstoerusting voor tieners in de leeftijd van elf tot zestien jaar. Franse jongeren missen vaak leeftijdsgeloofsgenoten in hun klas of directe omgeving. En ook handvatten - tools - om hun geloof te verwoorden.
Dat maakt het voor christelijke jongeren niet altijd gemakkelijk om te getuigen in hun vriendengroep. Regelmatig horen we terug in belijdenis- en doopdiensten hoe jongerenweekenden en kampen voor hen een cruciale rol hebben gespeeld in hun geloofsvorming en gemaakte levenskeuzes. Dit onderstreept het belang van vormingsweekenden als EssenCiel.
 
Onvergetelijk weekend
Zo’n weekend geeft een lokale kerk de kans om als totale gemeente te oefenen in gastvrijheid, actief mee te doen en de 37 tieners een onvergetelijk weekend te bezorgen.
De kerk van Alès stelde haar gebouwen ter beschikking, haar jeugdgroep had een leuke spelmiddag bedacht, twee dames van de kerk kookten voor ons, en chauffeurs stonden klaar om het transport van de kerk naar de overnachtingsplek en terug te organiseren. Mooi te zien hoe de kerk van Alès op deze wijze voor de tieners een gezicht heeft gekregen.
Het motiveert de tieners om in gesprek te gaan met hun predikant om te zien of zij een volgende keer ‘ontvangende’ gemeente kunnen zijn. Tieners die de leeftijd van EssenCiel ontgroeid zijn, stimuleren we om deel te nemen aan het organisatieteam.
 
Geweld in de maatschappij
Tijdens het weekend zijn we in gesprek gegaan met de tieners over het geweld dat ze zien in de maatschappij. En hebben we geluisterd naar de woorden van God, hoe Jezus omgaat met geweld en hoe Hij daarop reageert. Treffend te horen tijdens de gespreksmomenten hoeveel tieners met name op school geweld ontmoeten.
In Frankrijk zijn per jaar zo’n 700.000 leerlingen slachtoffer van pesterijen op school. Dat is meer dan één op de tien leerlingen. 12 procent op de lagere school, 10 procent in de onderbouw van de middelbare school en 4 procent in de bovenbouw.
Sinds het begin van dit schooljaar worden vooral de leerlingen die geboren zijn in 2010 lastiggevallen. Op TikTok en Twitter worden ze beledigd en bespot door jongeren die net iets ouder zijn dan zij. Ze worden beledigd, lastiggevallen en cyber gestalkt om het simpele feit dat ze in 2010 zijn geboren.
 
Heftige schoolsetting
Zondagmorgen in de dienst, die voorbereid en geleid werd door de tieners, getuigde A. (16 jaar) in tranen voor het eerst van haar heftige schoolsetting: „Ik heb last gehad van verbaal geweld, intimidatie en ik werd geminacht omdat ik het enige meisje in m’n klas ben. Het pesten gebeurt regelmatig. Het doet pijn, het breekt me. Ik doe m’n best om er goed uit te zien en ik verdedig me door met verbaal geweld terug te reageren, maar ze verachtten me daardoor nog meer. Uiteindelijk verlies je en kies je voor negeren en merk je dat je niet sterk genoeg bent… De situatie vulde me uiteindelijk met haat en reageerde ik af op iedereen om me heen, op m’n dierbaren, de mensen van wie ik hou. Erover praten, leek een oplossing. Ondanks alle goed bedoelde hulp, voelde ik me niet begrepen. Uiteindelijk accepteerde ik de situatie, accepteerde ik het geweld. In de hoop dat God me helpen zal.”
 
Delen geeft lucht
Delen geeft lucht en ruimte. Diverse volwassenen uit de kerk stonden op om voor A. te bidden en concreet mee te denken om haar te helpen deze pestsetting een halt toe te roepen. In de preek ontmoetten we het ‘hart van de Koning’ die zich ontfermt over diegenen die bestempeld worden als het ‘uitschot’.
Jezus weet zelf maar al te goed wat het is om genegeerd, geslagen en geminacht te worden. Daarom klopt Zijn hart juist voor de gepesten onder ons! Jezus geeft ons een moeilijke opdracht: ‘Heb je vijanden lief.’ Hoe doe je dat? Hoe kan ik iemand liefhebben die het slechtste met me voor heeft? Jezus zegt: ‘Zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen’. Misschien ligt daar wel het geheim in: als je start met bidden voor degenen die je pesten – ook al wil je niets liever dan diegene op zijn wang slaan – dan zal er wat veranderen.
 
Zo daagden we de tieners uit hun situatie te delen met een volwassene en een eerste stap te zetten door voor de mensen die hen dwarszitten te bidden. Jezus zal de rest doen.
 
Harriëtte Smit is verbonden aan jeugdwerker aan de Eglise Réformée Evangélique.

Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad.

Scholierenweekend Frankrijk

Reageer op dit artikel