Lees meer » Jaarthema
2016-2017

september 2017: Vrouwenreis naar Albanië

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 11 september 2017 

28 Nederlandse vrouwen op reis in Albanië. Om Albanese vrouwen te ontmoeten: in de gevangenis, in een nieuwe gemeente en in een vrouwenproject. Samen leuke dingen doen, elkaar leren kennen en bemoedigen. In een dagelijks blog zullen ze verslag doen van hun belevenissen.

22 september
Dag 1: Vol verwachting…

Na een kort nachtje is het  eindelijk zover: we zijn op weg naar Schiphol. Ons Albanië-avontuur is begonnen! Een laatste check op de paspoorten… en ja hoor wat blijkt we hebben een paspoort met een mannenfoto bij ons, dat kan niet kloppen. Dit is een vrouwenreis, wat nu?  Als een speer terug naar huis om het goede paspoort te halen en gelukkig konden we na deze hilarische opstart aansluiten bij een enthousiaste groep vrouwen. Allemaal fris, enthousiast, maar bovenal vol verwachting naar wat we zullen gaan beleven in het land waar we al zoveel over gehoord hebben. Met elkaar kunnen we na een strenge controle in het vliegtuig. Albanië, here we come!
Met een tussenstop in Wenen komen we na een prima vliegreis aan in Tirana. De stad maakt een westers-Arabische indruk.
De zon schijnt en we rijden met twee busjes naar ons hotel in de stad. Fijn om even bij te komen en vooral om ook bij te kletsen. Wat ontzettend leuk om met zoveel verschillende vrouwen bij elkaar te zijn. Ieder met een eigen achtergrond en een eigen verhaal. Maar allemaal vol enthousiasme om deze reis met elkaar te beleven. Tijdens het eten was het dan ook een gekakel van jewelste. Het was goed dat we het restaurant voor onszelf hadden zodat niemand last van ons hadJ Het eten was overigens heerlijk!
In de avond zijn Fred en Vita bij ons langs gekomen. Fred vertelde ons over het gevangeniswerk in Albanië. Terwijl 25 jaar geleden het land nog onder communistisch regime stond. We begrijpen van Fred dat dit nog steeds van grote invloed is op het leven in Albanië. Bijzonder genoeg mogen zij met toestemming van de overheid in de gevangenis het evangelie verkondigen aan kwetsbare vrouwen (en mannen!)  en aan hun familie.
Met dit werk proberen ze geloof, hoop en liefde te brengen binnen de gevangenis, maar ook heel praktisch in de gezinnen van de gevangenen. Wat mooi om te horen dat we met deze reis daar ons steentje aan bij kunnen dragen. We kunnen het fantastische bedrag van 18.644 euro overhandigen! Vita vertelt in haar levensverhaal hoe zij als moslima tot geloof is gekomen en christen is geworden. God heeft haar bevrijding geschonken door het evangelie. Samen met haar man heeft zij sinds haar bekering het verlangen om het evangelie te vertellen aan iedereen die zij ontmoeten. In het bijzonder gaat haar hart uit naar de vrouwen in de gevangenis.
Wat een getuigenis! Deze twee mensen zijn zo enthousiast en vol van hun geloof. Dit wekt nieuwsgierigheid op naar hun werk in de gevangenis. We hopen op een goede week waarin ook wij de verbondenheid en dit enthousiasme kunnen voelen en uit kunnen stralen!

Ellen Westland

Foto's dag 1

18 september: Naar Albanië!

We verheugen ons er al meer dan een jaar op en eind deze week is het dan zover: we gaan naar Albanië. De tweede GZB-vrouwenreis heeft maar liefst 28 deelnemers. Vrouwen uit heel Nederland, van Ermelo tot Oude-Tonge en van Katwijk tot Kesteren.
We zien ernaar uit om de vrouwen in Albanië te ontmoeten, samen leuke dingen te doen en elkaar te bemoedigen. Dat is het doel van deze reis, en het mooie is: dan blijken woorden helemaal niet nodig. Want communicatie is veel meer dan gesproken taal, het is ook  hoe je elkaar begroet, naar elkaar lacht en wat je samen doet.
Deze vrouwenreis is een sponsorreis. De vrouwen die meegaan zijn het afgelopen jaar enthousiast bezig geweest om hun sponsorbedrag bij elkaar te sparen. Er zijn taarten gebakken, workshops gegeven en zelfgemaakte spullen verkocht. Het geld is voor pastoraal werk in de vrouwengevangenis van Tirana. Prison Fellowship Albania, onze partnerorganisatie, heeft als droom om in elk van de 21 gevangenissen in Albanië een kerk te stichten.
We gaan op bezoek in de vrouwengevangenis van Tirana, maar ook bij de nieuwe gemeente van zendingswerkers Maarten en Gerdien Blom en bij het vrouwenproject van Gerdien. Elke dag schrijven we onze belevenissen op, dus geniet met ons mee en vergeet niet om ons weblogadres aan iedereen door te geven: www.gzb.nl/vrouwenreis.

Vrouwenreis mei 2017
In mei vond de eerste vrouwenreis plaats: "Het is voorbij. Althans, ons verblijf in Albanië. Maar de herinneringen aan deze onvergetelijke vrouwenreis blijven altijd bij ons."
Wilt u er meer over lezen? Ook zij hielden dagelijks een blog bij.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.