Tieners krijgen uitdaging via Zoom

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 18 maart 2021 

Ondanks 'beeldschermafstand' kunnen online samenkomsten toch verbindend werken, merkt Harriëtte Smit. "Deze digitale generatie is uitdagend genoeg om als kerk in te investeren."

Een voor een komen ze de 'zoom-ontmoetings-ruimte' binnenvallen op hun laptop, tablet of telefoon. Ze zitten op bed, hangen op de bank of zitten acher een bureau. Animateur Pascal heet hen welkom en geeft nog wat laatste instructies voor de avond.

Door de strenge coronamaatregelen is het al ruim een jaar niet mogelijk geweest om onze scholierenweekenden te organiseren. Maar corona hakt er ook bij tieners in: ze hebben weinig sociaal contact en ze lijden onder verminderd perspectief. Ook de veerkracht neemt af. Daarom is het belangrijk dat we als kerk de tieners helpen en ondersteunen. We zoeken manieren om toch aandacht te hebben voor hun geloofsontwikkeling en ook voor hun emotionele, fysieke en sociale noden. Een belangrijk onderdeel daarbij is de verbinding met leeftijdsgenoten. 

De Franse avondklok gaat in om zes uur. Dat maakt dat de jongeren 's avonds thuis zijn en tijd hebben voor onze scholierenactiviteit 'EssenCiel Zoom'. Die duurt tot half acht, als in de meeste Franse gezinnen de avondmaaltijd aanvangt. We beginnen met een spel geleid door een van de tieners: stel je gaat morgen op vakantie, wat stop je in ieder geval in je koffer? De tieners verdwijnen hun huis in en komen even later enthousiast terug voor de camera met een diversiteit van belangrijke vakantiedingen. Volgende vraag: bedenk een werkwoord met een 'K'. Er wordt druk in de chat getypt... Dit spelmoment breekt het 'zoom-ijs' en de online verbinding is gemaakt. 

We verbinden zo maar liefst veertig schermen uit Toulouse, Montauban, Agan, Saint Girons, Clairac en Rodez, met in totaal zo'n vijftig deelnemers omdat sommigen met zijn tweeën of drieën voor de camera zitten. Tienerleider Sylvain: "In deze tijd van avondklok, waar de omstandigheden ons in onze 'vestingen' duwen, gaf deze avond ons ruimte om op te ademen.

Iedere dag een bericht
Begin februari zijn we begonnen met een serie van drie Zoom-avonden rondom het thema 'une vie de défis' (een leven van uitdagingen) naar aanleiding van het gelijknamige boek van Benjamin Eggen en Nicolas Blocher. Het gaat over hoe je als tiener je jeugdjaren optimaal en zinvol kunt inzetten voor God en de ander. 

Met elkaar dachten we daar 24 dagen lang over na. Zo kregen de tieners 's morgens om half acht via sociale media een korte boodschap uit het boek en een bijpassende Bijbeltekst. 38 van de vijftig deelnemers zijn het boek gedurende die 24 dagen gaan lezen. Die gemotiveerde jongeren hebben we het boek cadeau kunnen doen dankzij een gift uit Nederland. Dat werd enorm gewaardeerd door ouders en de tieners zelf. 

Begin maart was 'Zoomavond 2'. Als speciale gast was de schrijver van het boek Benjamin Eggen uit Brussel aanwezig. Hij schreef dit boek op 24-jarige leeftijd, uit eigen ervaring vertelt hij dat een gefundeerd geloof houvast biedt bij het aangaan van uitdagingen. 

Deelnemer Eitel (15): "Het is erg waardevol een van de schrijvers van het boek te hebben gezien en gehoord, omdat we hebben kunnen voelen wat hem in beweging heeft gezet om dat boek te schrijven."

Aan het eind van de avond kiezen de tieners een uitdaging waar ze de komende tijd aan gaan werken. Daarbij zijn twee criteria belangrijk, heeft Eggen uitgelegd. Ten eerste is er de vraag of het eeuwigheid-duurzaamheid heeft: wat blijft er van over in tien jaar tijd? En als tweede: onderwerp je keuze aan de prioriteiten van God: "Christus kennen en Hem bekend maken, wat het uiteindelijk doel is van een christenleven. "

Deelnemer Corentin (17): "Ik hou echt van het format van dit soort avonden. De spellen werkten en het geloofsmoment was interessant. Alles was goed getimed, waardoor we geen tijd hadden om ons te vervelen."

Toegerust
De komende weken gaan ze met hun lokale jeugdleider aan de slag om hun zelfgekozen 'uitdaging' te realiseren. Daarbij konden ze kiezen te werken aan hun relatie met God, bidden en Bijbellezen, de kerk, zending, je karakter of een concrete actie. Op 12 juni is 'Zoomavond 3''  en zullen ze hun ervaringen delen. 

Zo versterkt de digitale bijeenkomsten regionaal en lokaal jeugdwerk. De lokale leiders zijn toegerust om hun tieners digitaal of wandelend te coachen in het concreet maken van hun 'uitdaging'.

Na het afsluitende gebed zwaaien we de tieners een voor een uit. Toegerust keren ze weer terug in hun dagelijks leven, waar ze aan de slag zullen gaan met hun uitdaging. We hebben er het volste vertrouwen in. Het Team-Essenciel blijft nog even 'hangen' voor de evaluatie. Teamlid Pierre noemt de avond bemoedigend: "Het is belangrijk om jongeren in de kerk ruimte te geven om aan zo'n uitdaging te werken. Ik voel me aangesproken en uitgedaagd als predikant.""

Bron: Friesch Dagblad 17 maart 2021
 

Reageer op dit artikel