Tijd voor een update

ill860
Gerrit en José Heino | Plaatsingsdatum: 7 mei 2020 | Zuid-Afrika

Na 5 weken totale lockdown in Zuid-Afrika zijn de maatregelen op 1 mei iets versoepeld.

’s Morgens tussen 6 en 9 uur mag er in een straal van 5 km vanaf huis individueel gesport en gewandeld worden. De examenklassen mogen vanaf 11 mei weer naar school. Er mogen ook meer winkels open, met name bouwmarkten en kledingwinkels (maar die mogen alleen winterkleding verkopen). Een beperkt aantal dienstverlenende bedrijven mag met een derde van het personeel opstarten. Dit alles echter met voldoende afstand tussen mensen en het gebruik van mondkapjes. Mondkapjes zijn zo wie zo verplicht als je naar buiten gaat. Een van de voordelen daarvan is dat het een heel aantal (straat)naaisters weer werk en dus inkomen geeft. Een mondkapje kost dan ZAR 10, dat is met de huidige koers ongeveer € 0,50. De straathandel waar veel vluchtelingen en arme Afrikanen hun inkomen mee verdienen is nog verboden.Dak- en thuislozen zijn zoveel mogelijk in shelters ondergebracht waar ze eten, een matras en de verslaafden methadon krijgen. Maar van lieverlee verschijnen er weer meer bedelaars op straat.

Zuid-Afrika heeft op dit moment 7808 geregistreerde besmettingen en er zijn volgens de officiële cijfers 153 mensen aan het coronavirus overleden. Het is afwachten wat de versoepeling van de maatregelen met het aantal besmettingen gaat doen. Sommige wetenschappers verwachten de piek in het aantal besmettingen in juni/juli als het hartje winter is. In Zama Zama zijn een aantal mensen met verdachte klachten in quarantaine geplaatst en is een grote uitbraak (vooralsnog) waarschijnlijk mede dankzij de rigoureuze lockdown uitgebleven. Omdat de toch al zwakke economie nu verder ingestort is en er al miljoenen mensen hun baan kwijt zijn, wordt de roep hier steeds groter om de maatregelen op te heffen. In de townships gaan mensen ‘liever dood aan corona dan van de honger’’. Inmiddels zijn er 70.000 militairen ingezet om de politie te assisteren bij het handhaven van de maatregelen. Wilt u met ons meebidden om wijsheid voor de regering om de juiste beslissingen te nemen?

We zijn dankbaar dat het met onze gezondheid goed gaat en dat we inmiddels redelijk gewend zijn aan het werken vanuit huis. Gerrit werkt gestaag door aan de modules christelijk leraarschap en heeft regelmatig skype meetings. Ik ben behoorlijk druk met het regelen van de voedsel/noodhulp voor Zama Zama. We zijn heel dankbaar voor en blij met de prachtige opbrengst van € 6.000,- die de actie ‘Noodhulp Zama Zama’ tot nu toe heeft opgebracht! Heel hartelijk dank aan alle gevers, ook namens het team en de bewoners van Zama Zama! Giften blijven uiteraard welkom! (zie onze vorige blog voor het rekeningnummer dat we van de GZB eenmalig mochten vermelden).

Op dinsdag 21 april zijn de eerste voedselpakketten in Zama Zama uitgedeeld aan de meest arme gezinnen. Omdat de Community Health Workers die in de Zama Zama kliniek werken de gezinnen vanwege de huisbezoeken die ze doen goed kennen weten we waar de nood het hoogst is. Zo af en toe krijgen we lokale donaties in natura zoals aardappels en eieren die dan door het team uitgedeeld worden.

Omdat we met relatief weinig medewerkers zijn is het geheel een behoorlijke logistieke operatie. Het opslaan van voedsel in Zama Zama zelf is geen optie. De kliniekcontainer is onvoldoende beveiligd en op diverse andere plaatsen in Pretoria zijn al plunderingen van depots en voedseltransporten geweest. We zijn deze week daarom begonnen met een proef met voedselbonnen. Die kunnen bij een supermarkt die zo’n 4 kilometer van Zama Zama ligt ingeleverd worden. We zijn heel benieuwd of het systeem wat we bedacht hebben gaat werken en fraudebestendig is. Een aspect hierin is dat het voedselbonnen systeem mensen mede verantwoordelijk maakt voor het krijgen van voedsel. Het missionaire aspect is dat we bij de pakketten en voedselbonnen een flyer met een bemoediging uitdelen die door onze TFC (Thuisfront Commissie) gemaakt is.

We zijn dankbaar dat we mede namens u ons werk hier in aangepaste vorm kunnen voortzetten en zo mogen bijdragen aan een stukje verlichting in lijden én aan het doorgeven van de Hoop die er is in Christus Jezus, onze Here.

We wensen een ieder die dit leest veel gezondheid en van harte Gods zegen toe in de voor velen ook veranderde situatie en zorgen in deze onzekere tijd.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Ellen

  8 mei 2020, 06:43

  Wat een nood is er toch op de wereld. Dank voor jullie goede en waardevolle werk.
 • Hans en Gerrie

  14 mei 2020, 12:18

  Lieve José en Gerrit
  Mooi om te lezen, jammer dat nog steeds de straathandel verboden is.
  We bidden voor Afrika.
  Warme groet uit Nederland.
  liefs Hans en Gerrie