​Tsjaad: een open deur?

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 21 november 2018 

De GZB wil onderzoeken of er in het Centraal-Afrikaanse Tsjaad mogelijkheden zijn voor een GZB-zendingswerker om daar een bijdrage te leveren aan de uitbreiding van Gods Koninkrijk. Regiocoördinator Jaap Haasnoot was in het afgelopen jaar twee keer in dit land om een verkenning te doen. Hij vertelt waarom Tsjaad zo bijzonder is.

Tsjaad ligt in Centraal-Afrika en het straatbeeld laat Franse en Arabische invloeden zien. Dat zijn ook de twee talen die in de hoofdstad Ndjamena worden gesproken, naast allerlei lokale talen. Je ziet veel opschriften in het Arabisch en het is ook duidelijk aan de kleding te zien dat de meerderheid van de bevolking moslim is. Maar ook de Frans-koloniale invloed is nog zichtbaar in de architectuur en bijvoorbeeld in de verkeersregel dat auto’s die de rotonde opkomen, voorrang hebben.


Armoede

Tsjaad is een enorm groot land, maar twee derde van het land is dan wel woestijn. Het is ook een erg arm land. De levensverwachting is er maar 47 jaar en er is een hoge kindersterfte. Daarnaast zijn er veel andere problemen en het land is politiek en economisch instabiel.

Er is in Tsjaad godsdienstvrijheid en de kerk kan haar geloof openlijk belijden en ook evangeliseren. De islamitische context is echter wel dominant. Volgens de statistieken is 55% van de bevolking moslim en circa 40% christen (waarvan 20% rooms-katholiek). Er zijn meer dan 100 etnische groepen in Tsjaad waarvan er circa 70 – vooral nomaden – als ‘onbereikt’ gelden. Dat zijn dan wel 7 van de 14 miljoen inwoners.


Een open deur

De kerk- en zendingsleiders die ik sprak, zeiden allemaal dat er een 'open deur' is voor het evangelie. De kerk heeft ondersteuning nodig als het gaat om de geloofsgroei van de christenen en ook bij het ontwikkelen van een missionaire visie. Daarnaast zijn er ook allerlei initiatieven om marginale groepen te bereiken met het evangelie van Gods genade.

Tsjaad is een erg moeilijk land om als zendingswerker te wonen en werken. Het is er heel heet en het vraagt fysiek veel van je. Daarnaast is er ook een geestelijke strijd gaande en een heel aantal zendingswerkers verlieten het land vroegtijdig.


Waarom dan toch?

Waarom willen we dan toch een verkenner naar Tsjaad sturen? Moet je niet gewoon zeggen dat het te zwaar is voor een Nederlandse werker om daarheen te gaan? Als GZB willen we dáár zijn waar Gods Geest ons leidt. Dat is een zoektocht en een proces. Het kan zijn dat we tot de conclusie komen  dat wij het werk in Tsjaad aan anderen moeten overlaten en dat de deur voor ons dicht gaat, maar daarvoor moeten we wel eerst de verkenning doen. We willen ook het lijden niet uit de weg gaan. In ons beleidsplan zeggen we: “De huidige wereldorde vraagt om een koninkrijksvisie die rekent met onvolmaaktheid en lijden.”

Uiteindelijk gaat het steeds weer om mensen die Christus nodig hebben. Ons verlangen is dat ook mensen in Tsjaad Hem leren kennen en met Hem gaan leven. Bidt u mee dat meer mensen in Tsjaad God leren kennen en dat de weg voor ons als GZB duidelijk wordt?

 

Iets voor jou?

Ben je overtuigd christen, initiatiefrijk en heb je crossculturele ervaring? De GZB gaat graag met je in gesprek. Wellicht ben jij de ‘verkenner’ waar we naar op zoek zijn.
Klik hier voor meer informatie over deze functie.
 

Reageer op dit artikel