Tsjechië dreigt vervolgde christenen terug te sturen naar China

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 18 oktober 2018 | Tsjechië

In Praag vond zondag een demonstratie plaats om christelijke asielzoekers te steunen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de bisschoppenconferentie en de raad van de kerken samen, en die eenheid straalt iets uit.
 
In het voorjaar van 2016 kwamen zo’n negentig Chinese christenen naar Tsjechië. Ze vroegen er asiel aan op grond van het feit dat ze in China vervolgd werden om hun geloof. De kerken in Tsjechië waren van meet af aan betrokken bij de groep. Landelijk, in een pleidooi om hen ruimhartig te ontvangen, en in een oproep tot gebed. Maar ook lokaal: de asielzoekers hoefden niet in een kamp hun procedure af te wachten maar mochten een baan zoeken. Als gemeente raakten wij vorig jaar betrokken bij enkele leden van deze groep, die toenadering  zochten tot onze gemeente. We gingen met en voor hen in gebed.
 
Mettertijd kwamen enkele van hun verhalen naar buiten. Eva vertelde hoe ze door de politie  werd gearresteerd toen ze het evangelie verkondigde. ,,In het politiebureau werd ik door twee agenten ondervraagd. Ze wilden veel over mij als persoon en over de kerk weten. Ze namen vingerafdrukken en bloed van me af. Ze dreigden me te doden als ik niet alles over de kerk aan hen vertelde.” Eva dook onder toen de situatie verergerde en vluchtte, omdat ze niet alleen zichzelf, maar ook haar naaste familie in gevaar bracht.
Emma vertelde hoe ze met vriendinnen christelijke liederen zong op straat. Ze had geluk en ontsnapte aan een arrestatie, omdat ze even naar het toilet moest tijdens de straatevangelisatie. Haar vriendin uit de kerk werd wel opgepakt en sindsdien door de politie gevolgd.  Deze vriendin verhuisde daarom naar een stad meer dan 1500 kilometer verderop.   Ongeveer twee maanden later vond de politie haar opnieuw, arresteerde haar, martelde en hersenspoelde haar. ,,Toen ik dat hoorde was ik in shock (...) De communistische partij staat gewoon niet toe dat mensen in God geloven”. Emma zag haar moeder gearresteerd worden en haar vader onderduiken en besloot te vluchten.
 

Politieke beslissing

De autoriteiten in Tsjechië namen hun tijd voor de asielaanvragen, omdat het gerucht ging dat leden van deze groep geheime agenten uit China waren. Acht van hen ontvingen een officiële status, ruim zeventig kregen nul op het rekest. Algemeen wordt dit gezien als een politieke beslissing, omdat de besluiten kort na de verkiezingsoverwinning en installatie van de Tsjechische premier Andrej Babiš vielen. Recent brachten daarom ook hun advocaten schokkende berichten naar buiten. Zo blijkt dat belangrijke documenten in de dossiers niet zijn vertaald. En dat terwijl het ministerie claimt dat ambtenaren zich gedegen hadden verdiept in de dossiers.
Van de zijde van de kerken neemt de druk op de regering toe. Ongekend groot is de onderlinge eenheid daarbij. De raad van kerken en de bisschoppenconferentie hebben statements gepubliceerd waarin ze zich uitspreken tegen deze besluiten. En dit weekend was er dus een demonstratie met zowel protestantse als katholieke sprekers. Ruim vierhonderd betogers riepen de autoriteiten op om de godsdienstvrijheid te waarborgen.
Daniel Fajfr van de Tsjechische raad van kerken zei dat hij zich zorgen maakte ,,dat deze dingen gebeuren zodat de Tsjechische-Chinese relaties niet beschadigd worden”. Daarmee richtte hij zich tegen president Babiš die in 2016 de Chinese president Xi Jinping onthaalde als een goede vriend.
Václav Malý, die sprak namens de bisschoppenconferentie, ageerde tegen ‘de schaamte van de president en diplomaten’ die alleen maar met China onderhandelen over economische zaken en dat Tsjechië mensenrechtenschendingen niet aan de orde stelt. ,,Maar om ethische en morele redenen behoort dat juist tot het democratische systeem. We moeten terug naar de lijn van Václav Havel.”
Een gevoelige snaar voor veel Tsjechen die vinden dat de huidige politieke leiders moreel gezien niet in de schaduw van Havel kunnen staan, die het land in 1989 de vrijheid inleidde. Zdenek Vojtíšek, journalist bij de Praagse radio, wijst erop dat nog niet zo lang geleden ‘in Tsjechoslowakije gelovige mensen werden vervolgd om hun geloof (...) Ik ben bang dat dat terug komt’.
Inmiddels hebben alle afgewezen asielzoekers een beroepsprocedure gestart, maar zondag werd ook bekend dat de rechtbanken nog niet gestart zijn met de afwikkeling van de bezwaarschriften. De gevluchte Chinezen zullen dus nog geruime tijd in spanning zitten over hun toekomst.
 
Eva en Emma zijn gefingeerde namen.
 
Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad

 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.