Tsjechische kerken roepen regering op tot ander geluid

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 17 september 2015 | TsjechiĆ«

Tsjechische politie haalt migranten uit de trein naar Duitsland en schrijft met inkt nummers op hun arm. Dit was de kop van een artikel in de Engelse krant The Independent van 2 september. Met watervaste stift werden tweehonderd gearresteerde vluchtelingen genummerd.

In Auschwitz werkte dat 75 jaar geleden helaas op een soortgelijke manier, en daarom schoot het, terecht, in het verkeerde keelgat bij velen. Na protest van een aantal Tsjechische ngo's en buitenlandse joodse organisaties stopte de vreemdelingenpolitie daar gelukkig weer mee en vond ze een andere manier om families bij elkaar te houden. Het is naar mijn mening helaas niet de enige slechte beurt die Tsjechië in de huidige vluchtelingencrisis maakte.

In Tsjechië is grote weerstand tegen het binnenlaten van vluchtelingen. Tsjechië wordt hierin vergezeld door Slowakije, Polen en Hongarije. Ik word er droevig van als ik zie hoe verschrikkelijk hard de Tsjechische regering haar best doet om de vluchtelingen buiten de deur te houden. Er is precies één minister die het voorstel van de Europese commissie voor een verplicht vluchtelingenquotum steunt, Robert Pelikán, minister van Justitie. Hij riep de regering op om steun te geven aan het voorstel van de Europese Commissie om de vluchtelingen eerlijk over Europa te verdelen. Maar tot nog toe zonder resultaat. De regering blijft koppig weigeren. De enige manier waarop opvang van vluchtelingen kan plaatsvinden is volgens premier Sobotka vrijwillig.

Ook onder de bevolking is weinig animo om vluchtelingen welkom te heten. Een peiling wees uit dat 71 procent van de Tsjechen het beleid van de regering steunt. Dat is niet vreemd volgens Pelikán. Als de regering zich in xenofobe termen uitlaat over de vluchtelingen, valt het te verwachten dat de bevolking zich ook zo opstelt. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te blijven. Daarom roept Pelikán de Tsjechische bevolking op tot solidariteit en mededogen.
Gelukkig staat hij daarin niet alleen. De Tsjechische kerken hebben aan de regering laten weten dat zij klaar zijn om vluchtelingen te helpen en bij te dragen aan hun integratie. En ook zij roepen op om vluchtelingen te helpen en ze niet af te wijzen. De Rooms-Katholieke kerk reageert hiermee op een oproep van de paus dat christenen zich moeten inzetten om vluchtelingen te helpen. Maar ook de protestantse kerk roept op tot actie. Daniel Fajfr, voorzitter van de Kerk van de Broeders, schreef een pastorale brief aan alle kerkraden, waarin hij ouderlingen en kerken eraan herinnert dat God opdracht gaf aan het volk Israël om vreemdelingen welkom te heten en op te nemen, omdat zij zelf vreemdelingen zijn geweest in Egypte.
 

Deuren openen

Fajfr haalt ook Jezus aan die in Mattheus zijn volgelingen als volgt beschrijft: 'Want ik had honger en u hebt mij te eten gegeven, ik had dorst en u hebt mij te drinken gegeven, ik was een vreemdeling en u hebt mij gastvrij onthaald.' En, zo schrijft Fajfr, ik wil u eraan herinneren dat alle hulp iets kost en vaak niet zonder risico is, maar het brengt ons Gods zegen waarop wij hopen. Verder roept hij de kerken op om de deuren te openen voor vluchtelingen, christen of niet, gevolgd door wat adviezen hoe kerken ook praktische hulp kunnen bieden.
Ik ben blij met deze brief. Ik hoop echt dat alle kerken hier gehoor aangeven en dat we een baken van hoop en vrede zullen zijn. Dat we met zijn allen klaar zullen zijn om hulp te bieden waar we kunnen aan hen die het zo hard nodig hebben. Nu is het alleen nog wachten op de vluchtelingen.
 
Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.