Uitgestelde koffie

ill860
Danny en Tabitha Schurink | Plaatsingsdatum: 13 februari 2019 | Slowakije

In een klein café komen een paar mensen binnen die vijf koffie bestellen; twee voor henzelf en drie uitgesteld. Ze betalen en lopen naar hun tafel en ik vraag mijn vriend, “Wat betekent dat, “uitgestelde koffie?”. Het antwoord is, “Wacht maar, dat merk je dadelijk wel”. 

 

Na dat antwoord van mijn vriend kijken we nog wat langer naar wie er  binnenkomen en hoe ze bestellen.
 
En zo komen er nog wat meer mensen binnen. Twee meisjes bestellen ieder een koffie, betalen en gaan weer weg. De volgende order wordt gedaan door drie advocaten. Zij bestellen zeven koffie, drie voor hen en vier uitgesteld. Ik ben nog steeds niet veel wijzer en vraag mij nog steeds af wat die uitgestelde koffies te betekenen hebben.

Ondertussen geniet ik van de zon en het prachtige uitzicht op het plein voor het café. Plotseling stapt er een man binnen die er uitziet als een zwerver. Hij loopt naar de bar en vraagt vriendelijk, “ Is er nog een uitgestelde koffie?”


Het bestellen van een caffè sospeso (vertaald in het Nederlands betekent dit: een uitgestelde koffie) is een traditie, ontstaan in de koffiebars van Napels.


In Hongarije duikt het verschijnsel ‘uitgestelde koffie’ sinds enige tijd ook op, onder de naam ‘+1 kávé mozgalom’:

Wanneer een klant, als uiting van zijn voorspoed of vrijgevigheid, een ‘+1 kávé mozgalom’ bestelt, betaalt hij twee koffie maar ontvangt er zelf slechts één. De tweede koffie is namelijk bestemd voor een volgende klant. Die persoon kan vragen of er nog een koffie "in de wacht staat" en deze op de gezondheid van de eerste klant drinken.Het gebruik wordt gezien als een vorm van altruïsme, ook wel onbaatzuchtigheid genoemd. Het is een specifieke uiting van ‘anderen behulpzaam zijn’. Dit is iets anders dan ‘elkaar behulpzaam zijn’, omdat er geen tegenprestatie wordt verwacht van de wederpartij.

Mensen die andere mensen (onbaatzuchtig) helpen… Dat blijven toch de mooiste mensen?

De Heere Jezus is het allermooiste voorbeeld van Iemand die onbaatzuchtig is: Hij heeft altijd een vertroostend woord voor de treurenden, ziet om naar gevangenen, richt armen op uit het slijk.

Een jaloersmakend voorbeeld voor ons allemaal. Als we door de ogen van de Heere Jezus in liefde zouden omzien naar onze naaste, zou de wereld er dan niet veel beter uit gaan zien?

Laten we dit allemaal ter harte nemen. En daarvoor hoeven we geen zendeling te worden in een land, ver van ons vertrouwde Nederland.

Nee, dit kan al in onze nabije omgeving: drink een kop koffie met dat alleenstaande gemeentelid, nodig je buitenlandse buren een keer uit voor een maaltijd en luister naar hun levensverhaal (!), doe een boodschap voor iemand die dit zelf nog maar moeilijk kan, maak een wandeling met een gehandicapt persoon, die nog maar nauwelijks buiten komt.

Er zijn mogelijkheden te over om je naaste te helpen, niet alleen in financiële zin, maar juist door middel van een luisterend oor, een vriendelijke blik, een bemoedigend woord en gezamenlijk gebed.

Met uw en jouw hulp maken we, met Gods hulp, de samenleving energiepositief en wordt de kerk weer, zoals bedoeld, een arbeidsplek van naastenliefde!

Wij zijn Danny en Tabitha Schurink en wij zijn sinds juli 2018 door de GZB vanuit de Hervormde Gemeente Genemuiden, samen met ons gezin, uitgezonden naar Oost-Slowakije. Hier zetten wij ons samen met de Hongaarse kerk, de Stichting Romamisszió en de Stichting Hulp Oost-Europa (HOE) met hart en ziel in voor de Roma-bevolking. Leeft u én bidt u van harte met ons mee?

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.