Van boven gezien...

ill860
Gerard en Janneke de Wit | Plaatsingsdatum: 21 december 2020 | Duitsland

Kerst in Lankow 2020

Tussen onze flat en de flat tegenover ons staat een groot wasrek. Hier hangt in de zomer nog een enkeling zijn beddengoed te drogen. Verder is het vooral leeg. Het een herinnering aan een tijd waarin veel samen werd gedaan en zaken werden gedeeld. Want je kunt veel aanmerken op de samenleving van de DDR, een gevoel van saamhorigheid was er wel degelijk. Volgens velen om ons heen toen veel meer dan tegenwoordig. Daarmee is dit oude wasrek te zien als een teken van verbinding. En juist in de huidige tijd, waarin we slechts in heel kleine groepjes het kerstfeest mogen vieren, is dat iets wat ontzettend wordt gemist. De vele ouderen in onze wijk kunnen vaak geen bezoek krijgen van hun (ver weg wonende) kinderen en kleinkinderen en om ons heen horen we zo nu en dan: “Kerst valt dit jaar uit”. Zo lijkt het ja. Geen kerstmarkten, geen tentjes met Glühwein, Schmalzkuchen en kerstmuziek. Ook onze geplande activiteiten hebben we steeds weer moeten terugschroeven: van een buurtkerstfeest met kindertheater, tot kerstviering in klein gezelschap, tot balkon-kerstliederen-zingen met mini-koortjes op de wasplaats, tot balkonzingen met een lege wasplaats. En uiteindelijk werd afgelopen week ook zelfs deze laatste optie door het Ordnungsamt met klem afgeraden. Steeds weer teruggefloten worden, waren stuk voor stuk grote teleurstellingen. Het had zo mooi kunnen zijn…  En we stellen ons de vraag: wat kan dan nog wèl? Is dit een verloren kerst? Snel vergeten en door naar 2021?

Daar willen we niet aan en dat geloven we ook niet. En als het niet groots kan, dan richten we ons op kleine tekenen van hoop en verbondenheid. Zo hebben we op het wasrek met afzetlint letters gemaakt en terwijl we daarmee bezig waren, kwamen er spontaan een aantal buren met kerstballen aan. Of we die erbij wilden hangen. En de week voor de 4e Advent hebben we kleine zakjes uitgedeeld met een kaart, een kaars en een luciferdoosje met een tekst uit Johannes 1:5, waarin het gaat over het licht dat schijnt in de duisternis, wat de duisternis niet heeft kunnen uitdoven. Daarbij de uitnodiging om op zondagavond de kaars op het balkon of de vensterbank aan te steken en zelf kerstmuziek aan te zetten, aangezien zelf zingen zoals gezegd niet toegestaan was. Voor het gevoel is het een schraal resultaat van de grootste plannen die we enkele weken geleden nog hadden. Een zakje met een kaars en lucifers, wat lint aan de waslijn en een paar kerstballen. Meer lukt niet. Een magere kerst, van beneden gezien.

Maar hoe zien dezelfde dingen er van boven uit? Wat is Gods perspectief? Wat ziet Hij? Deze tijd herinnert ons weer aan onze beperktheid. Mooie plannen vallen in duigen, maar gelukkig is God daar niet van afhankelijk. Met een simpel luciferdoosje kan Hij hetzelfde bewerken als met een groot evenement. Wat Hij ziet overstijgt zo overweldigend onze beperkte blik. Psalm 139 zingt: “Hoe rijk zijn uw gedachten, hoe eindeloos in aantal.” God ziet meer. Hij ziet van boven én van beneden. Hij kwam zelf in onze wereld. Hij weet hoe het is om mens te zijn, met onze ogen te kijken. De beperkingen van het mens-zijn heeft Hij aan den lijve ondervonden. En Hij overziet van boven. Dat is een waarheid waaraan wij worden herinnerd als wij van drie-hoog naar buiten op het wasrek kijken. Want vanuit dit nieuwe perspectief veranderen de stukken lint plotseling in de woorden: “FROHE WEIHNACHTEN”.  Kerst valt niet uit dit jaar! God nodigt ons uit om vanuit Zijn perspectief te kijken naar dat armoedig tafereel in die beestenstal in Bethlehem. Dan zien we geen schrale kerst, maar het licht dat in de duisternis schijnt voor alle volken!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Henk en Ada

  21 december 2020, 09:30

  Een gezegend blij kerstfeest voor jullie en de kids!
  Luister eens you tube Taizė
  "Gott lass meine gedanken" enz
  Een bemoediging speciaal voor jullie!
  Met een hartelijke groet van ons Henk en Ada
 • annette

  6 januari 2021, 05:47

  Geweldig hoe creatief jullie Gods Liefde uitstralen