Verbouwing huis Lolwa

ill860
Mark en Corine Godeschalk | Plaatsingsdatum: 16 februari 2019 | Democratische Republiek Congo

We zijn bezig met een nieuwe fase in onze uitzending: de voorbereidingen voor het leven en werken in Lolwa. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Het belangrijkste project dat we in gang hebben gezet, zodra we na de verkiezingen terugkwamen in Congo, is het herstel van ons toekomstig huis. Het huis is al meer dan twintig jaar niet bewoond geweest en dat zie je terug. Het dak lekte op meerdere plekken, een stukje aanbouw stond op instorten, wespen hadden er hun nesten, toilet en riolering verstopt, electriciteitsdraden en ramen gestolen. Ach ja, je kent het wel... Maar gelukkig is het huis stevig gebouwd en vonden we via de kerk een ingenieur die gemotiveerd was om ermee aan de slag te gaan. 

Inmiddels is het dak vervangen. In één dag het oude dak eraf en in één dag het nieuwe erop. Helaas werden de werkers overvallen door regen toen het dak er nog niet helemaal op zat. Dit resulteerde in een plens water en een hoop modder in huis. Het oude plafond was namelijk gemaakt van latjes met daartussen klei en afgewerkt met pleisterwerk. Dat hield het niet toen de regen erop kletterde. Maar het komt wel weer schoon. 

Het is mooi om te zien hoe de mensen van de kerk uit zichzelf ook bijdragen aan het werk. Er wordt een weggetje aangelegd (voor een auto die we nog niet eens hebben!) en de bomen worden gesnoeid. 

We hopen dat de werkzaamheden in de loop van volgende maand of anders in april klaar zullen zijn. Als de vliegstrip (lees: landingsbaan op het gras) ook af is, dan kunnen we verhuizen. Daar moet het metershoge gras gekapt worden en enkele bomen, om het weer te maken tot de landingsbaan die het vroeger was. Maar goed, dat is een blog apart. 

Hieronder de foto's!


Het huis voordat de werkzaamheden begonnen.


Het plafond zoals men dat toen maakte met latjes, aarde en pleisterwerk.


Oude oven die destijds door de zendelingen gebruikt werd.


De badkamer moet danig opgeknapt worden.


De aanbouw staat op instorten.


De postbus van vroeger. Niet dat de postbode langskwam, maar het was een manier van communiceren en de post die meekwam met de MAF-vliegtuigen kon hier in.


Het dak is vervangen en de goot wordt aangelegd. Bekijks van de buurtgenoten.


Het plafond wordt eruit gesloopt.


De aanbouw is afgebroken. We willen kijken of we dat oude vat kunnen gebruiken voor het opwarmen van water.


Dode takken worden verwijderd door een expert op dit gebied. Hij is omhoog geklommen via een bamboestok met sporten, gewapend met een machette om de takken af te hakken en eventuele slangen te weerstaan die ervan houden in dit soort bomen te wonen.
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.