Verkiezingsstrijd op leven en dood

ill860
Willem en Joanne Folmer | Plaatsingsdatum: 13 oktober 2016 | Democratische Republiek Congo

De laatste tijd zijn de verkiezingen een populair onderwerp in het nieuws. We kiezen een nieuwe baas die ons mag gaan regeren. Verkiezingen laten altijd weer veel stof opwaaien en we hopen maar dat het de goede kant opgaat. In Nederland kunnen we bang zijn voor verminderde vrijheid van onderwijs of voor toenemende belasting. Maar dat is nog heel wat anders dan de zorg van de Congolezen; daar kunnen de verkiezingen een strijd zijn van leven en dood
 
Toegegeven; de bizarre verkiezingen in Amerika zijn een grote aanslag op ons vertrouwen in de democratie. En ook in Nederland zijn we soms bezorgd over de negatieve gevolgen van een bepaalde verkiezing. Maar we kennen niet het gevoel dat we liever even in een ander land zouden willen wonen tijdens de verkiezingen. Dat we bang zijn dat we ons boeltje in een rugzak moeten stoppen en op de vlucht gaan. Of dat enkele van de 50 militiegroepen in de omgeving weer naar de wapens grijpen en onze kinderen ophalen om met hen mee te vechten.
 
In Congo wel. De oorlog is nog maar 10 jaar geleden opgehouden. Vanaf 1998 zijn er naar schatting meer dan vier miljoen mensen overleden in de oorlog die tot 2004 voortduurde. Het was inderdaad het duistere hart van Afrika zoals Congo in de vorige eeuw werd genoemd. Ook na de oorlog is het oosten van Congo instabiel gebleven. Alhoewel mensen rondom Nyankunde toch weer langzaam zijn gaan settelen, hun akkers zijn gaan beplanten en hun huizen hebben herbouwd.
 
Maar nu komen de verkiezingen er weer aan. Althans dat zou moeten, want Kabila is alweer sinds 2001 president en heeft twee mandaten geregeerd, het maximale aantal. De verkiezingen moeten uiterlijk in november plaats vinden, maar het is al duidelijk gemaakt dat dit niet voor halverwege 2017 mogelijk is. Mensen gaan ervan uit dat Kabila onwettig langer president wil blijven. En daardoor zijn ze erg bezorgd. En niet onterecht: de protesten die vorige maand in Kinshasa plaats vonden, zijn met harde hand neergedrukt en daarbij zijn ongeveer 50 mensen om het leven gekomen.  
 
Voor ons is het misschien moeilijk voor te stellen. Maar onze vrienden en collega's hebben uit eigen ervaring gezien hoe makkelijk en hoe snel een bloedige burgeroorlog kan ontstaan. En zij zijn bang voor de verkiezingen, of beter gezegd, voor het feit dat verkiezingen niet plaats gaan vinden. En nogmaals: dat is geen angst voor een vulgaire president of angst voor afname van vrijheid van onderwijs. Maar dat is angst om het uitbreken van een nieuwe oorlog. Angst om je huis of je kinderen te verliezen. Angst voor nieuwe chaos. Angst dat Congo inderdaad het duistere hart van Afrika zal zijn.
 
Bid voor vrede in Congo.
Bid voor de komst van het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid in Congo.  

 

Reageer op dit artikel