verwoesting

ill860
Peter en Jeannette de Groot | Plaatsingsdatum: 13 november 2018 | Zuid-Soedan

Vorige week trok een onweersstorm over Noord-Oeganda. Bij ons in Moyo regende het rond middernacht heel hard en de onweersklappen waren zo hard, dat we rechtop in bed zaten. Maar dat was nog niets vergeleken met wat zich ongeveer 30 kilometer westwaarts had afgespeeld. 

's Morgens bleken een aantal studenten en docenten afwezig te zijn. Ze waren in allerijl naar het vluchtelingenkamp gegaan om familie te helpen omdat er een grote ravavage was aangericht. Anders dan bij ons in Moyo was er, naast regen en onweer, een soort windhoos over het kamp getrokken. De daken (van plastic zeil) van huizen werden weggeblazen en talloze bomen werden ontworteld. Vooral die omvallende bomen hebben verwoestend gewerkt. 

We hoorden een verhaal van een huisje waarin een vrouw en kind sliepen. Toen het dak was weggewaaid was de vrouw helemaal tegen één muur gaan liggen om nog wat beschutting te hebben. Haar dochter lag tegen een andere muur. Niet veel later viel een palmboom midden in haar huisje, op de plaats waar zij zojuist nog had gelegen. Zij en haar dochter kwamen ervan af met wat striemen van de takken. 

Maar niet iedereen was zo 'gelukkig'. Twee mensen zijn  omgekomen door het natuurgeweld. Iemand werd door de bliksem getroffen. Een vrouw kwam om omdat een boom op haar huis viel. Haar kinderen zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht. 

Deze gebeurtenissen halen het nieuws in Nederland niet meer. Maar het doet je beseffen dat zoveel dingen die wij vanzelfsprekend vinden het helemaal niet zijn: een dak boven je hoofd en in gezondheid wakker worden. 

verwoesting in het vluchtelingenkamp 

Reageer op dit artikel