Vieren

ill860
Robert en Danja Duits | Plaatsingsdatum: 15 december 2017 | Albanië

Niet drieën, vijfen of achten. Maar vieren. Vieren doen we allemaal. De een pakt het groots aan de ander wat bescheidener.
Vieren in Nederlands kenden we al, maar we leren nu ook vieren in Albanië:
In augustus was Jeftha jarig, hij werd 4. We nodigden onze buren uit en ze kwamen met een fantastische (en lekkere taart). Ook stond er ’s ochtends een grote opblaasbare 4 bij onze tuindeur.
 
In september waren we uitgenodigd op de tweede verjaardag van de dochter van de dominee. Opnieuw viel het ons op:  een kinderverjaardag is een groot feest!
 
In oktober werd Manuel alweer 7 en ook hij kreeg een lekkere taart van de buren. O ja, het is dus niet de bedoeling om de taart in koelkast te zetten en later op te eten. De taart moet direct aangesneden worden.
Eind oktober werd 500 jaar Reformatie gevierd door de VUSH (Protestant-Evangelische Alliantie in Albanië), mooi om te zien hoe juist ook in de Albanese context dit werd gevierd.

In november vierden we 125 jaar VUSH met diverse bijeenkomst en er hingen zelfs vlaggen op de boulevard in Tirana. Indrukwekkend als je bedenkt dat tot 27 jaar geleden Albanië een streng-communistisch en gesloten land was waar religie en geloof bij wet verboden waren. Zelfs tijdens deze periode is de VUSH, bestaande uit een paar mensen, blijven bestaan! In november vierden we ook de verjaardag van Danja. Als verrassing kregen we van onze vriendengroep uit Nederland een pakketje, zeg maar pakket. En wat een feest was dat toen we dat als gezin openmaakten: stroopwafels, pepernoten, hagelslag, Gelderse rookworst, Schuddebuikjes, drop, schenkstroop (heerlijk!), Donald Ducks, een Barneveldse Krant, RD enzovoorts!
 
In december begonnen we met de viering van Sinterklaas, we kregen opnieuw onverwacht een pakket uit Nederland van familie met hierin perpernoten, taaitaai, chocoladeletters en voor iedereen een cadeautje. Nou ja, bijna voor iedereen. Danja had de pech dat haar cadeautje door de douane uit het pakket gehaald was…. 

Op 5 december vierden we weer Sinterklaas, maar toen op de ambassade. Sint en twee pieten kwamen met cabrio en twee fietsen aan op de ambassade. De kinderen hebben flink hun best gedaan om zoveel mogelijk pepernoten en snoepgoed  te verzamelen, zodat ze dat de volgende dag op school konden uitdelen en wat konden vertellen over Sinterklaas.
Begin van deze week was Jonathan jarig, we vierden dat hij alweer 9 jaar is. Onze oudste en grootste zoon! Met lekkere taart en cadeautjes konden we dit vieren. We bakten zelf een taart en kochten er een bij een bakker. Onderweg van school naar huis komen we altijd langs een bakker en Jonathan wist al een hele tijd welke taart het zou moeten worden. Ook de buren waren natuurlijk weer present en verwenden hem met een mooie, warme muts…..

Deze week vierden we met de Swiss Foundation for Innovation (SFI) ook het 5-jarig bestaan van Emergency Response Albania (ERA). De SFI is de organisatie waar wij door de GZB naar uitgezonden zijn. De ERA is een medisch project van de SFI waarin zij door middel van een goed getraind en goed uitgerust team medische hulp verlenen bij onder ander ongelukken. In Albanië is deze hulp zeer beperkt of niet aanwezig en dit team heeft de afgelopen jaren al meer dan 1000 mensenlevens kunnen redden! Gratis en ongeacht status, geloof of afkomst staat dit team klaar om te laten zien dat een mensenleven ongelooflijk waardevol is!
 

Fotoalbum 'Vieren'


Nog even en dan is het Kerst! Een feest wat hier in Albanië lang niet gevierd kon en mocht worden.
Onze kerk is in deze weken druk bezig met allerlei activiteiten om te laten zien waar het bij Kerst om gaat. En mensen en vooral kinderen zijn nieuwsgierig: wat gebeurd er bij dat gebouw met die lichtjes aan de buitenkant. Kinderen komen en horen van een groot Cadeau. Het Cadeau wat al lang geleden is gekomen. In een stal, in een klein dorpje, in omstandigheden die parallellen hebben met die van de gezinnen en kinderen uit de wijk Kombinat. Ik zie er naar uit om dit jaar in Albanië het Kerstfeest te vieren! En wat een mooie uitdaging om dat als onderdeel van de kerk hier in deze wijk, in deze context vorm te geven!
Ik realiseer me nu dat we al heel wat vierden in Albanië. En dat is goed, want leven, gezondheid, successen en jubilea zijn volgens mij niet vanzelfsprekend.

Tenslotte wensen we u en jou namens ons gezin een gezegend Kerstfeest! Vier het wonder van Kerst, de geboorte van het Koningskind: Jezus! Redder, Vredevorst en het Kerstgeschenk bij uitstek! Vier het!
Ook wensen we u en jou een voorspoedig (een traditioneel woord, maar een passender woord kan ik nu niet vinden) 2018 toe!
 
Hartelijke groet uit Albanië!
Robert & Danja, Jonathan, Manuel en Jeftha

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.