Voorjaarscollecte voor jongeren in Zuid-Soedan

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 18 februari 2021 

Je woont al jarenlang in een vluchtelingenkamp. Je kunt niet naar school, verveelt je en hebt geen enkel perspectief voor de toekomst. Dát is de dagelijkse realiteit van veel jongeren uit Zuid-Soedan. 

Meer dan twee miljoen Zuid-Soedanezen zijn het geweld in hun eigen land ontvlucht. Een deel van hen woont in vluchtelingenkampen rond Moyo, in het noorden van Oeganda. Ds. Jonathan Soro werkt in deze kampen en de uitzichtloze situatie daar raakt hem diep: “Ruim 60 procent van de vluchtelingen is jonger dan 18 jaar! Ze zijn totaal afhankelijk van hulp. Het onderwijssysteem is volledig verwoest. In de vluchtelingenkampen hebben we een paar christelijke scholen opgezet, maar dat is natuurlijk onvoldoende. Wat als al deze kinderen ongeletterd blijven en opgroeien met de gedachte dat ze geen waarde hebben?”

Minder kwetsbaar
Ds. Soro en de kerk in de vluchtelingenkampen doen alles wat in hun vermogen ligt om jongeren weer hoop te geven. Op verschillende plekken worden jongeren uitgenodigd om samen muziek te maken, Bijbelstudie te doen en te sporten. In één van de kampen is zelfs een eigen jongerencentrum opgezet. Jongeren kunnen daar een vak leren. Ook biedt de kerk trainingen aan over belangrijke thema’s als christelijke levensstijl, criminaliteit, risico’s van tienerhuwelijken. De kerk geeft jongeren dus niet alleen geestelijke maar ook praktische training, zodat ze minder kwetsbaar worden.

Negatieve spiraal
John kreeg als één van de eersten de kans om een bouwtraining bij het jongerencentrum te volgen. “Dit centrum van de kerk helpt mij om niet in een negatieve spiraal te komen. Veel jongeren zijn gefrustreerd door de oorlog en het kamp. Voor sommigen is de oplossing: op zoek gaan naar alcohol of drugs, stelen of je aansluiten bij bendes. Door deze training kan ik beter voor mezelf zorgen en een eigen bestaan opbouwen.” 

Collecte voor Zuid-Soedan
Op D.V. zondag 7 maart vindt in veel gemeenten de voorjaarszendingscollecte plaats. De GZB bestemt de opbrengst voor de jongeren in Zuid-Soedan. Door te geven aan de voorjaarscollecte geeft u deze jongeren weer een toekomstperspectief. Geven voor dit doel kan tijdens de collecte, maar ook via 
www.gzb.nl/voorjaarscollecte. 

De collectefolder, kerkbladbericht, PowerPoint en Tikkie code zijn te vinden op www.gzb.nl/collecteren
 

Reageer op dit artikel