Waar God te vinden is...

ill860
Peter en Jeannette de Groot | Plaatsingsdatum: 19 augustus 2019 | Zuid-Soedan

Een collega stuurt ons een paadje in dat slingert tussen een paar hutjes en een maisveldje door. Gelukkig is het droog, want om ons heen is er alleen maar opgedroogde modder. En dan staan we ineens voor het kerkgebouw. Nou ja, eigenlijk is het eerder een grote tent. Met min of meer rechte stammen, veel bamboestokken en door de VN verstrekt zeildoek (tweedehands) is een gebouw opgetrokken.

Binnen staan aan de ene kant enkele tientallen plastic stoelen. De andere kant heeft vaste banken, waarvan de zitting bestaat uit drie dikke bamboestokken. Er zitten daar al wat kinderen. Het valt op hoeveel jongeren en kinderen er direct na ons binnenkomen, de meeste op plastic teenslippers, anderen op blote voeten. In deze eerste dienst (in het Engels) zijn nauwelijks ouderen aanwezig.
 

Ergens halverwege de dienst, tijdens de afkondigingen, hoor ik een varken knorren. Aan de andere kant van het zeildoek wentelt deze zich heerlijk in de modder. En op dat moment besef ik ineens dat God juist hier aanwezig wil zijn. Hij zoekt juist mensen op die in de hoek zitten waar de klappen vallen: in een armoedig vluchtelingenkamp, afhankelijk van voedselhulp, zonder uitzicht op verbetering. Daar is God te vinden. Ik mag er in beide diensten het Woord verkondigen. Het is een heel gezegende zondag geworden.

Peter de Groot
 
 

Reageer op dit artikel