Wat werkt?

ill860
Geert en Charissa Holwerda | Plaatsingsdatum: 18 mei 2016 | Albanië

Werkloosheid, armoede, uitzichtloosheid, dit is voor veel Albanezen de orde van de dag. Vooral jongeren hebben moeite om positief naar de toekomst te kijken. Welke kansen biedt Albanië hen? Nog niet zo lang geleden stond een bericht in de Nederlandse kranten dat veel Albanezen asiel aanvragen in Nederland. Zij vormen de grootste groep asielzoekers. Elke maand vragen ongeveer 250 Albanezen asiel aan in Nederland. Slechts vier Albanezen hebben in 2015 daadwerkelijk een verblijfsvergunning gekregen, de rest wordt afgewezen. Hieruit blijkt dat de wens om naar het buitenland te gaan dus groot is. Jongeren zien geen mogelijkheden in eigen land en zoeken hun heil verderop. Albanië is nog steeds één van de armste landen van Europa. Er leven naar schatting ongeveer 400.000 mensen (bijna 15% van de bevolking) van minder dan 35 euro per maand.

Wat werkt? Wij zijn ervan overtuigd dat onderwijs één van de sleutels is tot toekomstperspectief en hoop. Het volgen van een goede vakopleiding geeft jongeren een mogelijkheid om in de toekomst zelfstandig in hun onderhoud te voorzien. We zien mooie ontwikkelingen in de projecten waar wij onderwijs voor schrijven. Bij het leerbedrijf ‘In Wood’ kunnen jongeren timmerman worden. Op de onderstaande foto ziet u één van de studenten aan het werk.

Voor hem maakt de kans om deze opleiding te volgen hét verschil voor de toekomst. Op deze manier kan er een uitweg worden gevonden uit de armoede en uitzichtloosheid. 

Op de andere foto ziet u het team van de ambulancedienst Emergency Response Albania (ERA) bezig met een oefening. Deze jonge mensen worden opgeleid tot verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn om eerste hulp te verlenen. Voor hen is een opleiding tot verpleegkundige een geweldige mogelijkheid. Bovendien is het voor de gezondheidszorg in Albanië erg belangrijk dat meer mensen worden geschoold op via een gedegen opleiding. Er is behoefte aan kundige professionals die de gezondheidszorg in Albanië kunnen verbeteren.  Onze droom is dat veel jongeren vakbekwame timmerlieden en verpleegkundigen worden.  Wilt u meehelpen door de opleidingen in uw gebed mee te nemen?

Maar is dit niet alleen maar mensenwerk, vraagt u zich misschien af? Wij willen het volgende graag met u delen. Het team waar wij mee werken heeft twee weken geleden op een beurs gestaan om hun kennis te delen met anderen. Nadat zij hadden gepresenteerd en het ambulanceteam een demonstratie had gegeven, was er gelegenheid om even na te praten. De organisator van de beurs kwam naar de directeur toe en zei: “Hoe kan het toch dat uw team zo bedreven, bevlogen en op elkaar is ingespeeld? Ze stralen zoveel zorg en toewijding uit. Dat ken ik niet vanuit mijn eigen werkomgeving”. Het antwoord: “Dat is de kracht van de Heilige Geest die werkt in ons team!” Ze hebben samen nog lang gesproken….

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.