We moeten God niet voor de voeten lopen!

ill860
Danny en Tabitha Schurink | Plaatsingsdatum: 6 mei 2019 | Slowakije

Inmiddels wonen wij ruim 9 maanden in Hongarije. En wij kunnen toch wel zeggen: wij voelen ons hier thuis. Kortgeleden is onze oudste zoon Jelmer een week bij ons geweest en dat doet ons goed. We kijken altijd erg uit naar de komst van onze twee oudste kinderen.

 

Onze dochter Nadine is zich momenteel druk aan het voorbereiden op haar Havo-examen. Op 8 mei hoopt zij jarig te zijn en een dag later begint haar examen. Een spannende tijd voor haar. Maar Nadine mag vertrouwen op de hulp van haar Hemelse Vader.

Voor ons wel weer een lastige periode, want juist op zulke momenten wil je het liefst bij elkaar zijn om elkaar te kunnen steunen. Helaas is dit niet anders en vieren wij Nadines verjaardag met elkaar als gezin dus op een later moment.

Met onze studie Hongaars gaat het stap-voor-stap iets beter, al blijft het erg lastig voor ons, omdat het namelijk, vooral grammaticaal, erg ingewikkeld is. 

Predikanten in Hongarije, die wij spreken, zeggen er steevast over: "Weten jullie waarom er in de Hemel Hongaars wordt gesproken? Omdat het een eeuwigheid duurt, voordat je het goed onder de knie hebt!"

Het is niet een kwestie van woorden leren, maar vooral eerst de grammaticaregels leren beheersen. En dat zorgt er zeker in de beginperiode voor dat wij zelf het gevoel hebben maar weinig vooruitgang te boeken.Maar een klein gesprekje voeren is inmiddels gelukkig wel mogelijk. Wij houden vol en stoppen zeker niet, voordat we de taal goed kunnen spreken. Onze taaldocent heeft er alle vertrouwen in en de Roma met wie wij spreken, kunnen soms niet geloven dat wij nog maar een jaar aan het leren zijn en ons al zo redelijk kunnen uitdrukken en dat geeft ons moed!

Wat betreft ons werk hadden wij vooraf gehoopt iets meer vooruitgang te boeken: het ontwikkelen van een strategisch plan voor de Roma-missie blijkt moeilijker dan gedacht.

Voor ons betekent dat vooral een les in het hebben van geduld. En laat dan net voor ons één van de moeilijkste dingen zijn! We zijn gemotiveerd en gedreven en willen ‘de mouwen opstropen en aan de slag’.

Maar ook hierin mogen we de hulp en leiding van onze Heere God zien: Hij geeft ons extra tijd om van hart tot hart gesprekken te voeren met mensen. Om bijzondere ontmoetingen te hebben. En om intensiever bezig te zijn met het leren van de Hongaarse taal.

De Heere leert ons op deze manier dat de weg, die wij zelf hebben uitgedacht, niet altijd Zijn weg is. Soms moeten wij eerst een stapje achteruit om de Heere God datgene te laten doen wat naar Zijn mening nodig is, om Hem niet voor de voeten lopen met al onze eigen ideeën. Hoe goed deze wellicht ook bedoeld zijn…Heeft u of heb jij dat ook wel eens? Zijn wij vaak niet net als Abraham? De Heere God had Abraham een groot volk beloofd, maar Abraham en Sara hadden niet eens kinderen!

Abraham besloot om Heere God te helpen en zelf een zoon te regelen. Hij liep de Heere daarmee voor de voeten. Wij weten toch dat de Heere de God van hemel en aarde is en een groot plan heeft met Zijn volk?De Heere God weet wat Hij doet. Zijn plannen zijn heel precies. God geeft de wijsheid, talenten, kracht en Zijn Geest om de taak te kunnen doen die Hij door ons, u en jou voor ogen heeft. Abraham kon het leren en wij anno 2019 ook:

‘Niet mijn wil, maar Uw wil geschiede’!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.