Winterwerk

ill860
Robert en Danja Duits | Plaatsingsdatum: 22 augustus 2019 | Albanië

Ehm….zul je misschien zeggen. Winterwerk? Terwijl het hartje zomer is? In de afgelopen maanden dacht ik regelmatig na over winterwerk. Hét winterwerk, dus niet sneeuwschuiven, schaatsenslijpen, boerenkool eten enzovoorts. Maar werk of activiteiten die tussen september en maart in of door de kerk georganiseerd worden. Activiteiten voor kinderen, jongeren, ouderen enzovoorts. Activiteiten die ons dichter bij God en elkaar brengen.

Bestaat er dan ook zoiets als hét zomerwerk? Gelukkig zijn er ook in de zomer diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld de VakantieBijbelWeek. Maar al met al zijn er een stuk minder doordeweekse ontmoetingen van maart tot eind september.

In Albanië loopt het winterwerk in onze kerk van begin september tot en met eind juli. In augustus is het echt vakantie en zijn er geen doordeweekse samenkomsten. Zo hadden we afgelopen juni diverse keren winterwerk, terwijl het buiten 40 graden Celsius was! Zomerwerk zou je zeggen! Tijdens ons verlof deze zomer sprak ik hier met diverse mensen over die me vroegen of het werk in de kerk ’s zomers doorging. Ja dus. Sommige mensen vonden dat mooi en zeiden dat dat in Nederland ook best zou kunnen. Ik denk dat als het buiten warm is, de avonden lang zijn, kinderen zomerstop hebben van sport, de vergadertijd is afgelopen er wellicht juist meer tijd is om tijd met elkaar door te brengen! Drink met elkaar een kop koffie in/bij de kerk na de dienst, trek er met elkaar met de fiets op uit, organiseer een volleybaltoernooi, bid samen voor missionaire activiteiten die in de zomer plaatsvinden enzovoorts.

Samen tijd doorbrengen als gemeente, broeders en zusters, als Gods gezin, hebben we hard nodig om dichterbij God en bij elkaar te komen. Kerk en geloof is in de zomer niet alleen iets voor de zondagen. Niet alleen iets voor de winter. We hebben elkaar nodig! Doe je mee? In hét winterwerk dat dus ook doorgaat als temperatuurrecords verbroken worden en het overdag boven de 40 graden Celsius is. En daarvoor hoef je dus niet in Albanië te wonen. In zomer én winter hebben we elkaar ook in de kerk nodig, jong en oud, ziek en gezond, in Nederland en in Albanië.

Over 2 weken beginnen we weer. Gelukkig hebben we airconditioning in de kerk ter verkoeling, want anders zouden we er flink warmpjes bij zitten tijdens het begin van het winterwerk. Sneeuwschuiven en schaatsenslijpen hoeven we hier in Albanië niet te doen. Maar ik hoop wel dat we van de winter een keer boerenkool (uit een pot, dat wel) kunnen eten.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Anja Withaar

    22 augustus 2019, 06:41

    Dank jullie wel voor deze blog.
    Bij het lezen werd ik er 'warm'(enthousiast} van!

    een hartelijke groet voor jullie 5en.