Zwerver

ill860
Astrid en Johan Klaasse | Plaatsingsdatum: 12 december 2017 | Colombia

Dominee Jeremiah Steepek begon zijn eerste dienst in zijn nieuwe gemeente. Hij besloot die ochtend anders te gaan, als zwerver. Muts op, baard weken laten staan, smoezelige jas aan. De parfum sloeg hij die dag over. Toen hij bij de kerk aankwam wandelde hij rond de kerk, terwijl de kerkgangers naar binnen stroomden voor de samenkomst. Slechts drie van de enkele duizenden kerkgangers groetten hem. Hij vroeg aan de kerkgangers die hem passeerden om wat geld om voedsel te kunnen kopen. Maar van niemand kreeg hij iets.
Toen hij bij het starten van de dienst vooraan in de kerk wilde plaatsnemen, werd hij vriendelijk verzocht achterin de kerk te gaan zitten. Voor een zwerver of dakloze was er kennelijk geen plaats voorin de kerk.
Hij gehoorzaamde aan het verzoek en groette de mensen die hij passeerde vriendelijk. Maar ze groetten niet terug en keken op hem neer, met hun veroordelende blikken.
 

Mooi streven


Als je gaat lezen, over kerk zijn, missionair, over de zending, komt het steeds weer terug. We willen er zijn voor hen die in de marge leven. Ook wij hebben dat meermaals gebruikt in onze teksten. Maar wat is dat nu, wie zijn nu die mensen in de marge?
De marge is de rand, de rand van een samenleving, de randkerkelijken, mensen die er net buiten vallen, in welk opzicht dan ook. En als we dit betrekken op de samenleving en de kerk, dan laat de Here Jezus ons meer dan wie ook zien, hoe belangrijk die marge is. Die marge krijgt de hoofdrol in de Bijbel. Want zij zijn degene die als eerste hoorden van de geboorte van Jezus, die geroepen werden om leerling te worden, die Jezus ontmoetten na Zijn opstanding. De bijbel staat vol met verhalen van mensen die er in die tijd niet toe deden, buitengesloten werden vanwege hun afkomst, hun werk, de fouten die zij hadden begaan in hun leven. Zij zijn degene voor wie Jezus is gekomen, voor wie Hij redding bracht.
 

Maarreh…


Hoe brengen we dat voorbeeld in de praktijk? De kerk, waarin we samen hopen te komen in ontmoeting met Hem, mag zich uitstrekken naar die mensen in de marge. En eigenlijk kunnen we dat allemaal be-amen. Elke kerk, elke gemeente, wil zich openstellen voor iedereen. Maar doen we dat ook echt? Want als we kijken naar hen in de marge, zijn zij echt welkom in de kerk? En niet als gast, maar als onderdeel van deze kerk. Want voelen we ons niet stiekem ongemakkelijk bij hen die anders zijn, voelen we ons misschien zelfs beter dan de ander? Die vragen mogen we ons blijven stellen, daar mogen we als kerk, op Aruba en in Rijnsburg, over nadenken.
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • margreet klaasse

  12 december 2017, 03:01

  Het blijkt vaak genoeg, don't judge a book by it's cover! Juist die niet veel hebben, zo zie je vaak op you tube, delen vaak van het weinige dat ze hebben.
  Ze komen bij ons allemaal wel eens onverwachts op ons pad, op vakantie of ook gewoon dicht bij huis en het is maar net de uitdaging om het te zien, dat we werkelijk iets kunnen betekenen voor de ander in het delen van onze tijd en aandacht of andere dingen. Dat we het in 2018 ook maar weer allemaal mogen zien! Beste wensen voor jullie
 • Dirk vd Vliet

  11 januari 2018, 08:25

  Beste Johan en Astrid,

  Zelf ben ik ook een keer als zwerver ( volgens mijn vouw hoefde ik me niet eens om te kleden) door de straten gaan dwalen bij een bij gebouw van een kerk.
  Mijn dochter had de avond voorbereid met het verhaal van de Samaritaan.
  Maar ik vond weinig barmhartigheid in de straten !! van de voorbijgangers.
  Nou wist ik dat ik na een uur of 3 weer in een warme kamer zou plaats nemen.
  Maar om buiten te leven daar kunnen wij in ons rijke Nederland geen voorstelling van maken.
  Terwijl er in Amsterdam vele op straat zo leven.
  Zij hebben een rugtas en dat is hun hele bezit.
  Het bovenstaande is een goed verhaal,..............
  Maar de kerkgangers hebben het niet begrepen en ik loop daar ook tussen.
  ( wij hebben ook geen vluchteling of dakloze in huis )
  vr.gr. Dirk vd Vliet.