Nieuws!

ill860
Laurens Jan en Lourina Vogelaar | Plaatsingsdatum: 2 maart 2018 | Indonesië

We beginnen inmiddels meer te wennen aan het leven hier. De warmte is soms wel wat uitputtend, maar over het algemeen kunnen we er redelijk goed tegen. Vanwege de hoge luchtvochtigheid hier voelt het soms wel erg warm en benauwd. Niet te vergelijken met het weer dat jullie momenteel in Nederland hebben! Erg leuk om van verschillende kanten leuke ‘ijspretfoto’s’ te krijgen!
    De taalstudie vinden we beiden erg boeiend! Soms ook wel wat lastig, vooral de grammatica. We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat we over een aantal maanden vloeiend Indonesisch kunnen spreken. Maar we doen ons best en we maken zeker vorderingen! Af en toe, bijvoorbeeld in de taxi, proberen we een gesprekje in het Indonesisch te beginnen om een beetje te oefenen…We zijn natuurlijk ook erg gemotiveerd om de taal te leren, want het zou wel fijn zijn om een beetje te kunnen communiceren met de mensen hier. En in Palopo schijnen weinig mensen Engels te spreken, dus het is zaak dat we het wel een beetje kunnen tegen de tijd dat we daar aankomen.
    Met de kinderen gaat het ook goed tot nu toe. Daar zijn we erg blij mee en dankbaar voor! Ze spreken nog niet echt Indonesisch, maar dat zal nog wel komen… Febe gaat met steeds meer plezier naar de ‘playgroup’. Heel fijn om te zien dat ze er nu vrolijk vandaan komt en het zelfs niet erg vindt om eens iets langer te blijven. Jefta ging tot nu toe elke dag met ons mee naar de taalschool en had daar dan (in zijn eentje) ook taallessen. Vanaf volgende week gaat hij echter ook drie dagen naar dezelfde ‘school’ als Febe (uiteraard wel in een andere groep, met oudere kinderen). Zowel zijn juffen en meesters op de taalschool als wijzelf zagen namelijk dat het voor hem wel goed zou zijn om ook wat te kunnen spelen met leeftijdgenootjes en ook op die manier de taal te kunnen oppakken. Hij had het zeker naar zijn zin op Wisma Bahasa (de taalschool), maar heeft ook wel erg veel zin om vanaf volgende week lekker te kunnen spelen met kinderen van zijn leeftijd! Hij zal dan drie dagen per week naar ‘school’ (het is eigenlijk een ‘Kindergarten’) gaan en de andere twee dagen naar de taalschool. Afgelopen week zijn we samen met twee leraren van Wisma Bahasa bij zowel een gewone lagere school als de Kindergarten op bezoek geweest om te kijken wat nu het beste voor Jefta zou zijn. Erg fijn dat de leraren van Wisma Bahasa met ons meedenken. We hebben even getwijfeld over waar Jefta het best heen zou kunnen gaan, maar uiteindelijk hebben we toch gekozen voor de Kindergarten. De lagere school is hier vanaf zes jaar (sommige kinderen gaan er op 7-jarige leeftijd heen) en leek ons vanwege het feit dat Jefta nog nauwelijks Indonesisch spreekt momenteel nog een net iets te grote stap voor hem. De Kindergarten is ook met kinderen van zijn leeftijd (5/6 jaar) en hopelijk een goede opstap voor hem om over een poosje op Sulawesi naar een echte school te kunnen. Hij heeft er zelf veel zin in!
    En voor sommige mensen nog nieuws: in augustus verwachten we ons derde kindje! We zijn er erg blij mee. Met de zwangerschap gaat het tot nu toe goed. Gisteren hadden we de tweede zwangerschapscontrole in een ziekenhuis hier in Yogyakarta. Met de baby en mij (Lourina) leek het goed te zijn gelukkig. We denken nog na over waar te zijner tijd de bevalling kan plaatsvinden. In/rond Palopo schijnt de zorg niet adequaat genoeg te zijn (vooral gezien het feit dat ik rond de geboorte van Jefta (ernstige) zwangerschapsvergiftiging heb gehad). Wordt vervolgd dus…
    Bedankt voor al jullie meeleven! We wensen jullie, in Nederland, ook het allerbeste toe! Hopelijk genieten jullie nog even van het winterse weer.

 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Danielle Damsteeg

  2 maart 2018, 03:16

  Ha Laurens Jan, Lourina en de Kids!

  Zo, dat is een snelle reactie hè. Ik keek toevallig op jullie blog toen deze binnenkwam. Wat een geweldig nieuws delen jullie hier met ons! Gefeliciteerd :)

  Fijn om te lezen dat het verder goed gaat met jullie vier.

  God's zegen toegewenst!

  Groetjes,

  Danielle Damsteeg
 • Janneke Langendoen

  3 maart 2018, 02:20

  Heerlijk dat het goed gaat bij jullie, de eerste weken komen er bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen bij hè. Fijn dat de kinderen zich zo goed aanpassen, wat goed dat Jefta er zelfs zin in heeft om naar de Kindergarten te gaan, toch weer nieuw voor hem. Erg goed dat de leraren van de taalschool nog even met jullie meedenken wat het beste is, zij kunnen de situatie wellicht beter inschatten. Die warmte/hitte...... goed dat de ijspret foto's voor wat verkoeling kunnen zorgen.
  Van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap, heerlijk dat alles goed mag gaan. Succes en plezier met de taalstudie, sterkte met de hitte en een ongecompliceerde, gezegende zwangerschap toegewenst.
 • Cockie Snaaijer

  5 april 2018, 08:44

  Wat een enthousiaste berichten. Gefeliciteerd met de zwangerschap. Wij leven vanuit Puttershoek met jullie mee!