Lees meer » Jaarthema
2016-2017

Projectstand: € 8525,-

Streefbedrag: € 9000,-

Malawi: Opvang weeskinderen in een sloppenwijk

De kerk heeft in sloppenwijken een aantal opvanghuizen voor weeskinderen of kinderen uit zeer arme gezinnen.

Een op de tien volwassen inwoners van Malawi is besmet met HIV en daarom groeien veel kinderen op met zieke of overleden ouders. Een miljoen kinderen zijn wees, waarvan de helft als gevolg van HIV/aids. Deze wezen krijgen in veel opzichten niet de zorg die ze nodig hebben. De Presbyteriaanse Kerk van Malawi vangt in verschillende sloppenwijken in Blantyre aidswezen en andere kinderen op in speciale opvanghuizen. De jongste kinderen krijgen eten en krijgen voorschools onderwijs. Voor de oudere kinderen zijn er gespreksgroepen en de mogelijkheden om beroepsvaardigheden te oefenen. Zo kunnen meisjes bijvoorbeeld leren naaien. Vier meisjes krijgen dit jaar na het behalen van hun ‘diploma’ ook een naaimachine, zodat ze daarmee geld kunnen verdienen. Andere kinderen krijgen een beurs om naar de lagere of middelbare school te gaan. De nieuw aangelegde groentetuinen zorgen ervoor dat er in de centra ook iedere dag een maaltijd is voor de kinderen.  
 
De opvanghuizen worden gerund door vrijwilligers vanuit de kerk. Zij doen geweldig werk! Ondanks dat velen van hen het zelf ook niet breed hebben, willen zij zich inzetten voor de weeskinderen en hun familie. Graag wil de GZB hun mooie werk ondersteunen door financieel bij te dragen voor maaltijden, onderwijs en het trainen van de vrijwilligers. Helpt u mee?


Het verhaal van…
Een van die kinderen die naar de opvang van de kerk komt is Chimwemwe Nkholi. Ze is 5 jaar. Haar moeder verdween na haar geboorte en is nooit meer teruggekomen, nu woont ze bij haar oma. Haar oma is ongeveer 55 jaar (heel veel mensen in Malawi weten niet precies hoe oud ze zijn) en zorgt voor 6 kleinkinderen. Haar eigen kinderen zijn overleden. Ze probeert geld te verdienen door hout in het bos te sprokkelen en te verkopen, maar dat valt niet mee. Het gezin is erg arm en heeft moeite om te overleven. Chimwemwe komt nu al twee jaar naar de opvang. Ze krijgt er een maaltijd en als ze 6 jaar wordt mag ze naar school. 

Hoe kunt u helpen?
  • Er zijn dit jaar 370 nieuwe borden en 10 nieuwe pannen nodig: € 550,-
  • Een beurs voor een schoolkind: € 68,- euro per jaar
  • Zaaigoed en mest voor de groentetuinen: € 76,- per tuin
  • Het trainen van een leidster kost € 50,-

Dit project valt onder Project 10 27, het diaconale programma van de GZB. Zie voor meer informatie over dit programma:  www.project1027.nl. Een gift voor dit project is welkom op rekening NL29 INGB 0000 0280 16. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project MW.2.003.


Foto's opvanghuis