Projectstand: € 0,-

Streefbedrag: € 41200,-

Nederland: Groene GZB

In 2018 is de GZB gestart met het programma ‘Groene GZB’, een programma waarin we samen met onze partners en medewerkers willen nadenken hoe we beter voor de schepping kunnen zorgen.
 
Net als elke andere organisaties laat de GZB een ecologische voetafdruk na. Deze voetafdruk staat voor de impact die onze activiteiten hebben op het milieu en het klimaat. Er is een groeiend besef dat ook de GZB verantwoordelijk is voor het goed omgaan met de schepping. Wat kan er beter als het gaat om kantooractiviteiten, reizen en de projecten die we steunen?
 
Niet alleen in Nederland, maar ook met onze partners, de wereldwijde kerk, willen we werken aan bewustwording van de impact die mensen hebben op de schepping. Heel concreet willen we met een aantal projecten daar een positieve bijdrage aan leveren.
 
Door het wereldwijde karakter van ons werk wordt er veel gereisd. Graag willen we de vliegreizen die we maken compenseren. Dat kan via al bestaande organisaties, maar er zijn ook mogelijkheden om dat te doen via projecten van onze partners. Voor de toekomst is het de vraag of het voldoende is om alleen vliegreizen te compenseren. Moeten we niet alle vervuilende activiteiten compenseren of vervuilende activiteiten vermijden? Uiteraard heeft vermijden de voorkeur boven compenseren.
 
Doelen van de Groene GZB:
 • Bewustwording creëren bij kantoormedewerkers en partnerkerken wereldwijd van onze christelijke taak om zorg te dragen voor de schepping.
 • CO2 uitstoot door vliegreizen zo mogelijk compenseren.
 • Projecten ondersteunen van partners die zorg en herstel van de schepping promoten. 
 


Projecten i.k.v. Groene GZB:

 

 • Jeugdgroep in Malawi plant 10.000 bomen (project MW.2.106)
 • Groene projecten op Java (project GG.1.100)
 • Tegengaan van ontbossing in Mozambique (project GG.1.102)
 • Voedselbank Albanië (project GG.1.103)


Voedselbank Albanië voorkomt voedselverspilling

Voedselverspilling tegengaan en tegelijk de armoede bestrijden. Dat is het prachtige streven van Voedselbank Albanië.
 
Bij (super)markten worden etenswaren opgehaald die anders weggegooid zouden worden. Dit voedsel wordt verdeeld onder de meest behoeftigen in de samenleving, zoals Roma, ouderen, daklozen en mensen met een handicap. Zij worden daar enorm mee geholpen én op deze manier worden ook nog eens tienduizenden kilo’s groenten en fruit gered van vernietiging.
 
In de afgelopen twee jaar is Voedselbank Albanië fors gegroeid. Met succes is een uniek project opgezet dat elke maand minstens 2.000 mensen helpt met voedzame maaltijden. Sinds 2019 ontvangt Voedselbank Albanië steun van de Groene GZB. Door het ophalen van voedsel voorkomen we de uitstoot van tonnen CO2. En alleen al in 2020 is nu al - in november - 70.000 kg voedsel van de stort gered en uitgedeeld aan hen die het nodig hebben. 
 
De voedselbank is onder andere actief in Tirana, Shkoder, Elbasan, Korce en Lushnje. In 2021 wil Voedselbank Albanië haar activiteiten uitbreiden naar ook andere delen van het land.

Wat doet de voedselbank en wat is de impact?
 • Voedsel redden van de stort.
 • Voedsel verdelen onder behoeftige gezinnen.
 • Via meer dan 20 gaarkeukens maaltijden bereiden voor daklozen en anderen die hulp nodig hebben.
 • Een goede relatie onderhouden met de gemeente Tirana en de 7 staatskeukens waar ook voedsel wordt uitgedeeld. 
 • Voedsel verdelen onder instellingen.
 • Training geven op scholen over gezonde voeding. 
 • Zaaigoed geven aan mensen zodat ze eigen voedsel kunnen verbouwen. 
 • Vers voedsel is bederfelijk, dus moet het snel verdeeld worden. Door soepkeukens te ondersteunen, lukt het om meer groenten en fruit te verdelen. 
 • Het doel is om in 2020 100.000 kg voedsel te redden van vernietiging. Dat is minstens 180 ton CO2 die niet in de atmosfeer terechtkomt. 
 • De waarde van de groenten en het fruit dat de voedselbank gratis heeft gekregen, bedraagt ongeveer 50.000 euro. 
 • Verschillende christelijke initiatieven en kerken zetten zich in voor de voedselbank.
 • Er zijn ook veel jongeren betrokken; zij helpen o.a. bij het uitdelen van voedsel. 

Een paar voorbeelden…
Voedselbank Albanië is een praktische manier om de wereld de liefde van God te laten zien. Een mooi voorbeeld is Teen Challenge, een NGO die voedsel ontvangt voor mensen die afhankelijk zijn van drugs en verdovende middelen. Teen Challenge deelt het Evangelie, maar probeert ook praktische hulp te verlenen. Dat gebeurt onder andere door het uitdelen van vers voedsel dat wordt opgehaald en verspreid door Voedselbank Albanië.
 
Sindi Foundation is een kleine en onervaren gaarkeuken in de buitenwijken van Tirana. Zij probeerden zo goed en zo kwaad mogelijk zo’n 20 kinderen uit arme gezinnen te helpen. De omstandigheden waarin zij werkten en de hygiëne lieten echter te wensen over. Met steun van Voedselbank Albanië kon de gaarkeuken worden gerenoveerd. Ook krijgen zij nu vers voedsel. De kwaliteit is enorm verbeterd. Wat een enorm verschil met een paar maanden geleden, verbazingwekkend! Inmiddels krijgen zo’n 40 kinderen elke dag een gezonde maaltijd.
 
In 2018 verzorgde de orthodoxe kerk twee dagen per week voor ongeveer 50 mensen een lunch. Nu ontvangen zij regelmatig verse producenten van de voedselbank. Vandaag de dag is de keuken zes dagen per week open om aan meer dan 350 mensen een lunch te serveren.
 
Voedselbank Albanië is dankbaar voor de betrokkenheid van de GZB, die vanaf het begin dit mooie initiatief heeft gesteund.

Voedselbank Albanië

update november 2020

Dit project wordt door SamSam (een inkoopcollectief van energie) ondersteund, zie voor meer info: www.wijsamsam.nl. Ook u kunt bijdragen door voor goedkopere en groene energie over te stappen naar SamSam.


Lees hier het interview met programmaleider Erika Kommers over de 'Groene GZB'.
 

Zijn voor dit project de benodigde gelden ontvangen, dan gaat het meerdere naar vergelijkbare projecten of naar ander werk in het land of de regio van dit project.