Projectstand: € 1691,-

Streefbedrag: € 5900,-

Turkije: Hulp aan vluchtelingenkinderen in Izmir

Turkije is de afgelopen jaren thuisland geworden voor een grote toestroom van vluchtelingen uit de regio. Families leven vaak in armoede; het lukt niet om mee te kunnen komen in de maatschappij. First Hope Association werd in 2015 opgericht door christenen om iets voor hen te kunnen betekenen en daarin de goedheid van de Heere God te laten zien.

Eén van de projecten van First Hope Association is het Torbali refugee center in Izmir, waar onderwijs wordt geboden aan kwetsbare Syrische kinderen in de leeftijd van 5-7 jaar. Er zijn in Turkije geen wettelijke obstakels om toegang te hebben tot faciliteiten als onderwijs, maar vluchtelingenkinderen en hun gezinnen ervaren soms hele praktische problemen waardoor ze niet naar school kunnen of niet kunnen meekomen in de maatschappij. Denk daarbij aan de taal, vervoer, bezorgdheid, uitsluiting, etc. In het centrum wordt een leuke, veilige en gezonde omgeving geboden om de kinderen in de voorschoolse leeftijd te kunnen voorbereiden op onderwijs en het sociale leven in Turkije. Ze leren Arabisch en Turks, lezen en schrijven, maar worden ook geholpen in het ontwikkelen van sociale en motorische vaardigheden, normen, waarden en zelfvertrouwen.
 
Het verhaal van…
Ahmed en Sidera hadden een moeilijke start in het centrum. Terwijl de meeste kinderen Arabisch spreken, zijn Ahmet en Sidera van Koerdische afkomst en spreken dus Koerdisch. In het begin gaf dat grote communicatieproblemen, zowel op het centrum als in de samenleving. Ahmed en Sidera durfden nauwelijks te praten, konden zich niet uiten, waren schichtig en durfden niet samen te spelen met andere kinderen. Met veel geduld, tijd en gebed gaat het inmiddels veel beter met Ahmet en Sidera. Ze hebben een beetje Turks kunnen leren en hebben zich ontpopt tot blije en sociale kinderen. Sidera is een slimme meid en Ahmed loopt voorop met sport. Aan het eind van de dag zijn ze nauwelijks uit het centrum weg te slepen.


Hoe kunt u helpen?
Voor € 100 per maand kan er één kind naar school. Dat is slechts € 5 euro per schooldag. Draagt u bij?
 
  • Salaris docent: €800 per maand
  • Huur ruimte: € 500 per maand
  • Schoolspullen: € 200 per maand
  • Lunch, snacks en melk: € 300 per maand
 
Een gift voor dit project is welkom op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project TR.1.300.
 
Zijn voor dit project de benodigde gelden ontvangen, dan gaat het meerdere naar vergelijkbare projecten of naar ander werk in het land of de regio van dit project.