Projectstand: € 2959,-

Streefbedrag: € 10600,-

Turkije: Hulp aan vluchtelingenkinderen met een beperking

Voor veel vluchtelingen in Turkije is het leven overleven. Hebben ze een kind met een beperking dan is het leven extra zwaar. Ze hebben niet de middelen en mogelijkheden om hun kind te helpen. Gelukkig is er de christelijke organisatie Kardelen.
 

In Ankara wonen enkele tienduizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Gezinnen met een kind met een handicap hebben het nog eens extra moeilijk. Veel van de kinderen komen amper buiten, hun huis is als een gevangenis. Vaak is gespecialiseerde medische zorg nodig, maar daar hebben ze geen toegang toe. De christelijke organisatie Kardelen trekt zich het lot van deze kinderen aan. Zij zoeken de gezinnen op, geven therapie aan huis en bieden ondersteuning. Ook worden er samen met lokale kerken sociale activiteiten georganiseerd (picknick, uitstapje, etc.) zodat de families zich ook echt onderdeel voelen van een gemeenschap. Voor de kinderen (en hun broertjes en zusjes) is er 2x per week een Kids Club waar ze extra bijles krijgen in Turks, wiskunde, Engels en waar ze sport- en spelactiviteiten doen. Op deze manier wil Kardelen de liefde en hoop die er is in Jezus delen met deze gezinnen. Je ziet kinderen met beperkte mogelijkheden, en die ook nog eens getraumatiseerd zijn door de oorlog, opbloeien.
 
Het verhaal van…
Tabarak is een 9-jarig meisje dat niet kan praten. Ze kan haar handen en hoofd bewegen, maar niet kauwen of slikken. Haar broer, Taha, heeft de dezelfde beperking. De familie heeft het niet makkelijk in Turkije. De ouders werkten in Irak als ingenieurs in de olie-industrie, maar zijn naar Turkije gevlucht toen hun huis werd aangevallen door ISIS. Ze verlieten Mosul in de nacht en lieten al hun familieleden en thuis achter. Kardelen komt regelmatig bij de familie thuis en probeert ze op verschillende manieren te ondersteunen. Met therapie, hulp voor de ouders, maar ook met sociale activiteiten. Deze maand bijvoorbeeld waren zowel Taha als Tabarak jarig; Kardelen zorgde voor een echte verjaardag met cake en cadeautjes. Ze waren allebei zo opgewonden! Tabarak probeerde steeds opnieuw de kaarsen uit te blazen. De vader, Ghanem, legde uit dat de laatste keer dat ze een verjaardag vierden 7 jaar geleden was.


Hoe kunt u bijdragen?

  • Kosten Kids Club per kind: € 20
  • Rolstoel: € 500 à € 800
  • Looprek: € 80 à € 160
  • Voedselpakket voor 1 vluchtelingengezin: € 30
  • Maandsalaris medewerker Kardelen: € 885 

Een gift voor dit project is welkom op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project TR.1.100.