Projectstand: € 21456,-

Streefbedrag: € 17700,-

Turkije: Hulp aan gevluchte kinderen met een beperking

Voor veel vluchtelingen in Turkije is het leven overleven. Hebben ze een kind met een beperking dan is het leven extra zwaar. Ze hebben niet de middelen en mogelijkheden om hun kind te helpen. Gelukkig is er de christelijke organisatie Kardelen.

In Ankara wonen enkele tienduizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Gezinnen met een kind met een handicap hebben het nog eens extra moeilijk. Veel van de kinderen komen amper buiten, hun huis is als een gevangenis. Vaak is gespecialiseerde medische zorg nodig, maar daar hebben ze geen toegang toe. De christelijke organisatie Kardelen trekt zich het lot van deze kinderen aan. Zij zoeken de gezinnen op, geven therapie aan huis en bieden ondersteuning. Ook worden er samen met lokale kerken sociale activiteiten georganiseerd (picknick, uitstapje, etc.) zodat de families zich ook echt onderdeel voelen van een gemeenschap. Voor de kinderen (en hun broertjes en zusjes) is er 2x per week een Kids Club waar ze extra bijles krijgen in Turks, wiskunde, Engels en waar ze sport- en spelactiviteiten doen. Op deze manier wil Kardelen de liefde en hoop die er is in Jezus delen met deze gezinnen. Je ziet kinderen met beperkte mogelijkheden, en die ook nog eens getraumatiseerd zijn door de oorlog opbloeien.
 
Het verhaal van...
Busra is 14 jaar oud. Toen ze nog een baby was kreeg ze hele hoge koorts waardoor haar hersenen zijn beschadigd. Haar vader moet de hele dag werken, dus de zorg voor haar ligt op de schouders van haar moeder. Maar die is ook druk met de twee jongere kinderen. Daarom heeft ze niet veel tijd om extra aandacht te besteden aan Busra. Het team van Kardelen vroeg de moeder hoe ze communiceerde met Busra: Helemaal niet, zei de moeder…  Een Nederlandse logopediste die erbij was begon Busra simpele vragen te stellen en haar ogen te openen en te sluiten als ze ja bedoelde. Bijv: wil je water? Ze reageerde met haar ogen. Haar moeder was in shock. Om te checken of dit niet bij toeval gebeurde, stelde men nog meer vragen en opnieuw reageerde Busra. Toen de moeder zich realiseerde dat ze kon communiceren met Busra werd ze erg verdrietig… Ze had dit jarenlang gemist, terwijl Busra het wel gewoon kon… Maar nu gaan ze verder met Busra oefenen en kan het meisje zich verder ontwikkelen, zodat ze niet meer opgesloten hoeft te zitten in haar lichaam maar duidelijk kan maken wat ze wilt.

Hoe kunt u bijdragen?

  • Kosten Kids Club per kind: € 20
  • Rolstoel: € 500 à € 800
  • Looprek: € 80 à € 160
  • Voedselpakket voor 1 vluchtelingengezin: € 30
  • Maandsalaris medewerker Kardelen: € 885
 
Een gift voor dit project is welkom op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project TR.1.100.