Projectstand: € 2031,-

Streefbedrag: € 29400,-

Slowakije: Hart voor de Roma

Overal in Europa wonen Roma, maar wie kijkt er naar hen om? In de ogen van veel Europeanen zijn het mensen waar je met een flinke boog omheen moet lopen. Want: Roma zijn vies, onbetrouwbaar, lui, enzovoorts. In Slowakije gelooft de kerk dat het anders moet. De komende jaren willen gemeenten in hun eigen dorp of stad Gods liefde delen met de Roma-gemeenschap.
 
Omdat de kerk in Slowakije zelf ook klein is, hebben we een fonds opgezet. Lokale gemeenten die een activiteit of een project willen opzetten voor de Roma-bevolking kunnen hier gebruik van maken.
 
  • Er zijn een aantal gemeenten die de Roma willen helpen in hun dagelijks levensonderhoud. 
  • In Felsővály is een gebouw aangekocht om een plek te hebben waar Roma elkaar kunnen ontmoeten. Dit Roma-centrum moet gerenoveerd en ingericht worden. 
  • Er zijn plannen om een dagopvang voor tienermoeders in het Roma-centrum te starten. 
  • Er is een busje nodig om de Roma met elkaar in contact te brengen. Dit busje is ook belangrijk voor de kinderkampen die in de zomer gehouden worden.


Het verhaal van…
Zsuzska Tóth is namens de kerk coördinator van de Roma-missie in Slowakije: “Als schoolmeisje had ik een afkeer van de Roma. Ze pestten me en één keer ben ik door drie Romameisjes uit de bus gegooid. Ik was bang voor hen. Pas toen ik een Romavrouw ontmoette die voor Hongaren bad, veranderde mijn kijk op de Roma radicaal. Ik had namelijk nog nooit een Hongaar voor de Roma horen bidden. Dus toen ik deze vrouw voor míjn volk hoorde bidden, was ik beschaamd. Gods Woord geeft ons de opdracht om elkaar lief te hebben en voor elkaar te bidden.”


Bijdragen kunnen worden overgemaakt naar de GZB, rekeningnummer NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB, Driebergen o.v.v. ‘SK.1.001 – fonds Slowakije’. Ook kunt u online een gift overmaken via de doneerbutton op deze pagina.