Rwanda: Samen sterk voor een nieuwe generatie

GZB-programma in Rwanda:
Een kerk voor alle generaties
Rwanda is in verschillende opzichten een bijzonder land in Afrika. Al sinds 2001 werken we als GZB samen met de Anglicaanse Kerk in Rwanda. Het werk begon in Kigali, maar is inmiddels uitgebreid naar Cyangugu (tegen de grens met Congo en Burundi). In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de positie van kinderen en jongeren: hoe kunnen zij hoopvol leven in een land vol trauma’s? Hoe kan de kerk hen een centrale plek geven? Die aandacht voor kinderen en jongeren blijft hard nodig, want maar liefst 76 procent van de bevolking is jonger dan 35 jaar!
Naast het hoge aantal jongeren is Rwanda ook een land van ‘high speed development’ geworden. De regering wil de economische groei bevorderen en een sterke dienstensector ontwikkelen (o.a. op het gebied van ICT, financiën en toerisme). Als je Rwanda binnenstapt, dan zie je een land in ontwikkeling. Het is bijvoorbeeld één van de schoonste en veiligste landen van Afrika. Het dragen van plastic tassen is streng verboden.
Druk op mensen
Maar de andere kant is er ook. Circa 80 procent van de bevolking leeft nog altijd van de landbouw. Er komt veel armoede voor en de werkeloosheid is hoog. Veel ‘gewone’ Rwandezen kunnen het tempo van alle ontwikkelingen niet bijbenen.
Ook kerken moeten aan kwaliteitsnormen voldoen die de regering stelt, met als gevolg dat in het afgelopen jaar veel kerken zijn gesloten omdat hun gebouwen niet voldeden aan deze eisen. De volgende stap is dat predikanten een door de regering goedgekeurde opleiding moeten hebben om de kerk te kunnen dienen. Dus enerzijds zijn er mooie ontwikkelingen die hoopvol stemmen, maar anderzijds neemt de druk op mensen en de kerk ook toe.
Doelen
Samen met de Anglicaanse Kerk in Rwanda willen we daarom de komende jaren investeren in lokale gemeenten die het Evangelie doorgeven en voorleven in een sterk veranderde samenleving. Speciale aandacht is er voor de positie van kinderen, tieners en jongeren. Als de kerk hen niet weet te bereiken, dan bestaat tenslotte het risico dat ze haar relevantie verliest. Samen willen we werken aan de volgende doelen:
|
Het persoonlijk verhaal van Bishop Louis Muvuny...
Wie zijn door de GZB naar Rwanda uitgezonden?
Namens de GZB werken er twee zendingsechtparen in Rwanda.
- Martin en Marleen ’t Hart werken sinds 2016 in Kigali en houden zich bezig met ICT, onderwijs en jeugdwerk. Lees meer op www.gzb.nl/hart4rwanda
- Ds. Rik en Caroline Mager werken sinds 2017 in Cyangugu en houden zich bezig met theologisch onderwijs, algemeen onderwijs en in het bijzonder voedselprojecten. Lees meer op www.gzb.nl/duizendheuvelsvolvreugde

Welke projecten steunt de GZB in Rwanda?
De GZB is betrokken bij verschillende projecten in Kigali en Cyangugu en kan dit niet zonder steun vanuit Nederland. Voor de volgende projecten is er jaarlijks ruim 100.000 euro nodig.
Kigali
- Training van predikanten en kerkleiders Kigali (RW.1.100)
- Versterken jeugdwerk in gemeenten (RW.1.101)
- ICT om het Evangelie door te geven (RW.1.102)
- Ceformi: vakonderwijs voor kansarme jongeren (RW.1.103)
- Discipelschapstraining op basisscholen (RW.1.106)
- Onderwijsprogramma voor kwetsbare kleuters (RW.1.108)
- Bijbels onderwijs op scholen (RW.1.111)
Cyangugu
- Theologische school Cyangugu (RW.1.105)
- Opzetten van sterk jeugdwerk
- Voedselprogramma voor ondervoede gezinnen (RW.1.104)
- Vaktraining voor kansarme jongeren Bweyeye (RW.1.110)
Doe mee!
- We willen de kerk in Rwanda helpen, juist nu het erop aankomt. Dat betekent dat we verschillende projecten gaan steunen om (kwetsbare) kinderen en jongeren te helpen om zich te ontwikkelen. Ook in het theologisch onderwijs willen we investeren.
- Omdat het jeugdwerk en jongeren centraal staat in ons programma, willen we kinderen en jongeren in Nederland, maar ook onze jeugdwerkers bij dit programma betrekken. Samen willen we ontdekken wat het betekent om een krachtige kerk te zijn voor nieuwe generaties.
Lees meer over programma in Rwanda: Wilt u meer weten over het werk van de GZB in Rwanda en de mogelijkheden voor u als gemeente? Neem dan contact op met Daniëlle Damsteeg, ddamsteeg@gzb.nl of tel. 0343-512444.
Zijn voor dit programma de benodigde gelden ontvangen, dan gaat het meerdere naar vergelijkbare programma of naar ander werk in het land of de regio van dit programma. |