Projectstand: € 907,-

Streefbedrag: € 29400,-

Nepal: Gehandicapten horen er helemaal bij

In Nepal tellen mensen met een handicap nauwelijks mee, zij zijn volgens de heersende hindoe-religie vervloekt door de goden. De organisatie Internatiol Nepal Fellowship (INF) wil deze diepgewortelde houding veranderen door een naaste te zijn voor doven, blinden en mensen in een rolstoel.

Jezus Christus gaf het voorbeeld om onze naaste lief te hebben, vooral kwetsbare en gemarginaliseerde mensen, zoals mensen met een handicap in Nepal. Doordat een handicap als een vloek wordt gezien, is er geen respect. Gehandicapten worden niet beschouwd als een gelijke. Deze houding zit diepgeworteld en komt helaas ook in de kerk voor. Kerkgebouwen zijn bijvoorbeeld niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, voor doven is er geen ‘vertaling’, blinden hebben geen braille Bijbel, gehandicapten worden bij evangelisatieacties overgeslagen. Kortom: er is weinig contact met mensen met een handicap. Zij krijgen geen kansen in het leven.


 

Gelukkig zijn er christenen die een ander geluid willen laten horen. Samen met onze partner INF stimuleren we lokale kerken om Jezus na te volgen en ook mensen met een handicap lief te hebben, te verwelkomen en aan hun zijde te staan. Samen willen we letterlijke en figuurlijke belemmeringen overwinnen.
 
We organiseren Bijbelstudies en interactieve workshops. We laten deelnemers voelen hoe het is om in een rolstoel, met krukken of een blinddoek naar de kerk te komen. Bewustwording is heel belangrijk. We wijzen voorgangers bijvoorbeeld op discriminerend taalgebruik. We bieden blinden braille les en Bijbels aan. We bieden doven en gemeenteleden gebarentaal aan. We dragen bij aan fysieke aanpassingen in en om de kerk. In het dorp stimuleren we zelfhelpgroepen waar mensen met en zonder een handicap aan deelnemen en samen praten over hun levens en gezamenlijk ergens voor sparen, bijvoorbeeld voor een medische behandeling. Zo ontstaat er een onderlinge band en kan er liefde groeien.

Het verhaal van...
Voorganger Ram Bahadur Tamang:
Ik ga al 20 jaar voor en deelde het evangelie al met duizenden, maar ik heb nooit aandacht besteed aan mensen met een handicap.  Deze training opende mijn ogen dat mijn werk onvolledig was. Onze kerk moet meer oog hebben voor  mensen met een handicap.
 
9 jarige Raju*
Raju is een levenslustige jongen, maar zit na een ernstig ongeluk levenslang in een rolstoel. Hij is aan het revalideren maar zal op enig moment terug naar huis gaan, naar een dorpje in de heuvels. Zijn ouders zijn beiden slechtziend en –horend. Het leven is voor hen zwaar en ze hebben geen helper . Behandeling en steun voor Raju zal blijvend nodig zijn. We doen een beroep op de lokale christenelijke gemeente daar om om hem en zijn familie heen te staan en hen op te nemen in hun midden (niet zijn echte naam).


Een gift voor dit project is welkom op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project NE.1.107.

Zie hier voor meer informatie over het GZB-programma en de projecten in Nepal.