Projectstand: € 4690,-

Streefbedrag: € 17700,-

Rwanda: Voedingsprogramma voor ondervoede gezinnen

Kwetsbare gezinnen worden via voedingsprogramma’s van de kerk geholpen om beter voor zichzelf te kunnen zorgen. 

Cyangugu staat bekend als het armste deel van Rwanda. Veel mensen leven in extreme armoede. Ondervoeding of slechte voeding is vaak de oorzaak dat mensen ernstig ziek worden of zelfs sterven.
 
De Anglicaanse Kerk ziet het als haar taak om kwetsbare mensen te helpen op weg naar een betere ontwikkeling. Op verschillende plekken zijn daarom voedingsprogramma’s opgezet. Twee keer per week krijgen vooral jonge kinderen, maar soms ook volwassenen een gezonde maaltijd of een beker voedzame pap aangeboden. Ook worden moeders getraind hoe ze beter voor hun gezin kunnen zorgen. Er wordt voorlichting gegeven over gezonde voeding, verbouwen van groenten, dagelijks hygiëne en de omgang met kinderen. Na drie maanden worden de deelnemers gewogen. Als kinderen in de groene zone zitten, kan een ander kind weer deelnemen aan het programma.
 
De lokale kerk voert het programma uit. De dominee is meestal aanwezig en bidt voor de mensen. Gemeenteleden helpen bij het klaarmaken van de maaltijd. Het Evangelie wordt op een praktische manier uitgelegd en voorgeleefd. Dat maakt het voedingsprogramma van de kerk bijzonder; de liefde van God wordt concreet zichtbaar en het verandert de samenleving. 
Het persoonlijke verhaal van...
Desiré (6 jaar) komt al ruim een jaar twee keer per week met zijn moeder naar het voedselprogramma. Hij is verstandelijk beperkt en kan niet spreken. Daarom kreeg hij weinig aandacht van mensen om hem heen. Hij raakte zeer ernstig ondervoed. Zijn moeder dacht dat hij niets waard was vanwege zijn handicap en schaamde zich eigenlijk een beetje voor haar zoontje. Niemand sprak tegen hem of gaf hem een knuffel. Wel kreeg hij veel klappen als hij niet deed wat van hem werd verwacht. Hoewel de moeder van Desiré het nog steeds lastig vindt, heeft ze geleerd om tegen haar zoon te praten en om hem af en toe een liefdevolle aai over z’n bol te geven. Een jaar lang ging Desiré fysiek eigenlijk achteruit. Maar sinds kort gaat het de goede kant op en groeit hij weer.

Hoe kunt u helpen?
  • Voor € 1,- ontvangt een kind twee keer per week een gezonde maaltijd.
  • Voor € 350,- kan de kerk materialen en meetinstrumenten aanschaffen om een voedingsprogramma te starten.
  • Voor € 100,- kunnen de trainingen worden georganiseerd en de juiste materialen worden aangeschaft. 

Een gift voor dit project is welkom op IBAN: NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project RW.1.104.

Foto-album voedingsprogramma voor ondervoede gezinnen in Cyangugu (Rwanda)Meer informatie over de projecten in Rwanda is te vinden op de programmapagina van Rwanda.