Projectstand: € 2442,-

Streefbedrag: € 8300,-

Malawi: Opvanghuis voor gehandicapten

‘Tidzalerana’ betekent ‘we zullen zorg voor elkaar dragen’. En dat is precies wat er gebeurt in het opvanghuis voor gehandicapten met deze mooie naam.

De lichamelijk en verstandelijk gehandicapten in de sloppenwijk Ndirande behoren tot de armsten van de armen. Zij zijn afhankelijk van hun familie en wat ze met bedelen bij elkaar sprokkelen. Sommigen van hen hebben echter niemand die naar hen omziet. Voor deze groep is er met hulp van ds. en mw. Schaafsma, zendingswerkers van de GZB, in 2010 een christelijk opvanghuis geopend. Het huis telt 13 kamers en er is plaats voor 17 mensen. Er is ook een grote ruimte waar de bewoners 3x per dag bij elkaar komen om te eten, en waar ook andere bijeenkomsten plaatsvinden, zoals bijbelstudies en ontspannende activiteiten.

Sommige bewoners hebben veel zorg nodig, omdat ze niet in staat zijn om zichzelf te redden. De mensen die nog redelijk in staat zijn om wat te doen worden zoveel mogelijk ingeschakeld bij het dagelijkse werk in het huis, bijvoorbeeld bij het schoonmaken en het eten koken. De exploitatiekosten worden zo laag mogelijk gehouden. Er wordt vooral gebruik gemaakt van de inzet van vrijwilligers.
Henderson (zie foto hierboven) is een bewoner die spulletjes maakt om te verkopen. Hij maakt het liefst de ark van Noach met alle dieren.
 
Het opvanghuis verzorgt ook 1x per week een club voor gehandicapten die in de wijk wonen. Wekelijks komen hier ongeveer 150 mensen naartoe. In Malawi is er over het algemeen weinig aandacht voor mensen met een handicap. Ze zijn onzichtbaar in de samenleving en worden vaak erg slecht verzorgd. Het wekelijkse uitje naar de club is voor de meesten van hen dan ook een hoogtepunt in de week.
 
Om het opvanghuis draaiende te houden is er per jaar een fors bedrag nodig. De bijdrage van de GZB wordt gebruikt voor het salaris van enkele vaste krachten, voor voedsel, water en elektriciteit. Daarnaast is een beperkt bedrag nodig voor medische kosten en schoolgeld.

Een korte kennismaking met enkele bewoners…

Yusuf Umali is 22 jaar. Hij is spastisch en heeft epilepsie. Het is een vriendelijke kerel die niet kan lopen en daardoor totaal afhankelijk is. Yusuf is wees. Hij is jaren verzorgd door zijn oma die altijd trouw met hem naar de gehandicaptenclub kwam. Ze droeg hem op haar rug. Het was veel te zwaar voor haar, maar ze weigerde hem te laten opnemen in het tehuis, totdat het echt niet meer ging. Nu woont Yusuf in Tidzalerana. Zijn oma zou iedere dag bij hem komen, zodat ze hem toch nog wat kon bijstaan en ze nuttigde de maaltijden met hem. Ze heeft echter nog maar drie maanden geleefd. Gelukkig heeft ze nog wel kunnen meemaken dat Yusuf goed verzorgd wordt. Yusuf heeft weinig kansen in zijn leven gehad. Hij kan niet goed praten en hij is nooit naar school geweest. Hij helpt nu mee met het neerleggen en drogen van geperste papieren briquetten die worden gemaakt en verkocht als vervanging van houtskool.

Manuel Master is 17 jaar. Hij is wees en is ernstig gehandicapt geraakt door hersenmalaria. Manuel ligt veel in bed of zit in zijn aangepaste rolstoel. Een paar keer per week krijgt hij fysiotherapie om vergroeiingen tegen te gaan. Hij houdt van aandacht en contact. Bezoekers ontvangt hij met een vriendelijke lach.

Blessings heeft epilepsie en kan zijn ene hand niet goed gebruiken. Hij heette eigenlijk Mavuto, dat ‘zorg’ betekent, maar hij veranderde zijn naam in Blessings (zegen) toen hij in Tidzalerana mocht komen wonen. Niet alleen omdat hij daar voedsel en zorg kreeg, maar omdat hij ook naar school mocht.
Blessings speelt ook de hoofdrol in het volgende filmpje:
Hoe kunt u helpen?
Adopteert u een bewoner van Tidzalerana? Voor opvang, voeding en eventueel scholing is gemiddeld € 850,- per bewoner per jaar nodig.

Een gift voor dit project is welkom op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project MW.2.104.