Projectstand: € 2705,-

Streefbedrag: € 11800,-

Israël: Geen kind mag honger lijden

Meer dan een miljoen Israëliërs leeft onder de armoedegrens. De Joodse Marion Kunstenaar, Nederlandse van oorsprong, heeft in 2002 de organisatie Yad Elie (www.yadelie.org) opgericht. Deze organisatie zorgt ervoor dat kleuters, kinderen en tieners die dat nodig hebben op school een maaltijd krijgen. Zowel Joden als Palestijnen worden geholpen. Iedere dag krijgen zo’n 600 kinderen op 15 scholen een maaltijd.

Maar wat is nu gezonder en misschien wel lekkerder dan voedsel uit de eigen tuin? Vandaar dat Yad Elie nu op een aantal scholen is begonnen met een schooltuintjesproject, waar kinderen uit achterstandswijken leren zelf groente te verbouwen en klaar te maken.
 
Deze kinderen groeien op tussen de grijze flats, die in de jaren ‘50 in razendsnel tempo uit de grond zijn gestampt voor de nieuwe immigranten. Deze flats worden nu veelal bewoond door Russische en Ethiopische Joden. Veel gezinnen hebben te maken met armoede, werkloosheid en geweld. Er is weinig geld en de gezinnen leven op het goedkoopste eten dat de supermarkt hen te bieden heeft: wit brood met chocoladepasta. De kinderen uit deze wijken weten nauwelijks waar hun eten vandaan komt; alles om hen heen is immers beton. 

Kinderen uit arme gezinnen krijgen op school een maaltijdHet verhaal van...
De 6-jarige Moshe was erg introvert en kon snel boos worden. Hij en zijn moeder waren weggelopen van huis en woonden nu bij familie. Zijn juf wilde Moshe graag helpen, maar hoe? Ze besloot hem elke ochtend om 6.45 uur thuis op te halen en dan eerst een uurtje met hem in de schooltuin te werken. Vlak voor de lessen begonnen, dronk ze nog wat thee met hem. De veilige omgeving van de schooltuin, de extra aandacht van de juf  en het succes van zijn eigen tomaten en paprika’s, zorgde ervoor dat Moshe gedurende het jaar helemaal tot bloei kwam. Zijn moeder liet aan het eind van het schooljaar trots een rijpe tomaat zien: “Dit is Moshe’s tomaat en het is de lekkerste van de hele wereld.”

Hoe kunt u helpen?
De GZB steunt zowel de schoolmaaltijden als het schooltuinenproject.
  • De kosten van de schoolmaaltijden zijn gemiddel €12,50 per kind per maand. Het gaat dan om een warme maaltijd of een sandwich verzorgd door een cateraar belegd met groenten en een schnitzel.
  • 1 schooltuin ontvangt van Yad Elie € 1.000-€2.500 per jaar (het geld is voor opstartkosten, de aanschaf van groenten en zaden, onderhoud, salaris van de begeleider, etc.). 


 

Een gift voor dit project is welkom op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project IL.1.100.