Projectstand: € 8103,-

Streefbedrag: € 8800,-

Zimbabwe: Betaalbare gezondheidszorg voor arme patiënten

In Zimbabwe leven veel mensen onder de armoedegrens. Ze hebben geen geld voor medische hulp, als dit nodig is. Overheidsziekenhuizen in Zimbabwe wijzen deze mensen de deur. Maar dat is niet zo in het Morgenster en Gutu Ziekenhuis, twee ziekenhuizen van de Hervormde Kerk van Zimbabwe. Je kunt mensen die ernstig ziek zijn, toch niet weigeren te helpen?!
 
Voor patiënten die de kosten echt niet zelf kunnen betalen, is er een fonds opgericht, het zogenaamde poor people fund. Vanuit dit fonds zijn de afgelopen jaren al duizenden mensen geholpen en zijn levens gered. En het ziekenhuis heeft niet meer zoveel onbetaalde rekeningen. 
Vaak hebben de mensen die deze hulp ontvangen geen familieleden meer die voor ze kunnen zorgen. Kinderen zonder ouders. Bejaarden zonder kinderen. De HIV-epidemie heeft een generatie weggeslagen. Soms is er wel familie maar is er echt geen geld. Door de economisch moeizame situatie leeft een groot deel van de mensen van wat het land opbrengt. Dat gaat vaak net, maar er is dan geen reserve voor als een ongeval of ziekte zich aandient. Dankzij het poor people fund durven deze mensen nu toch naar het ziekenhuis te gaan om zich te laten behandelen.

Het verhaal van…
Een van de patiënten die dankzij het fonds toch kon worden geholpen is Tinashe. Hij is acht jaar en is van een rijdende kar afgevallen. Zijn oma komt met hem naar het Gutu Mission Hospital. Zijn ouders leven niet meer. Oma is weduwe en zorgt naast Tinashe voor nog vier andere kleinkinderen. Ze leven van de opbrengst van de maisoogst. Geld voor een röntgenfoto en gips is er niet. Als oma de kosten daarvoor hoort, kijkt ze wanhopig. Ze heeft de pijn in de ogen van haar kleinzoon gezien maar voelt zich nu machteloos. Als haar hulp wordt aangeboden van het poor people fund is de blijdschap van haar gezicht te lezen. Ze uit haar dank en verzekert ons dat God hen zal zegenen die voor wezen en weduwen zorgen.

Hoe kunt u helpen?
De GZB draagt graag aan bij aan het poor people fund! Met een klein bedrag kunt u al iets betekenen voor zwakke en kwetsbare patiënten. Mogen we op u rekenen?
Per patiënt is gemiddeld € 17,50 nodig.

Een gift voor dit project is welkom op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project ZW.1.102.

foto's Morgenster Ziekenhuis