Projectstand: € 3771,-

Streefbedrag: € 5900,-

Zimbabwe: Betaalbare gezondheidszorg voor arme patiënten

In Zimbabwe leven veel mensen onder de armoedegrens. Als ze medische hulp nodig hebben, is daar geen geld voor. Overheidsziekenhuizen in Zimbabwe wijzen deze mensen de deur. Maar dat is niet zo in het Morgenster en Gutu Ziekenhuis, twee ziekenhuizen van de Hervormde Kerk van Zimbabwe. Je kunt mensen die ernstig ziek zijn, toch niet weigeren te helpen?!

Voor patiënten die de kosten echt niet zelf kunnen betalen, is er een fonds opgericht, het zogenaamde Poor People Fund. Vanuit dit fonds zijn de afgelopen jaren duizenden mensen geholpen en zijn levens gered. En het ziekenhuis heeft niet meer zoveel onbetaalde rekeningen.Vaak hebben de mensen die deze hulp ontvangen geen familieleden meer die voor ze kunnen zorgen. Kinderen zonder ouders. Bejaarden zonder kinderen. De HIV-epidemie heeft een generatie weggeslagen. Soms is er wel familie, maar is er echt geen geld. Door de economisch moeizame situatie leeft een groot deel van de mensen van wat het land opbrengt. Dat gaat vaak net, maar er is dan geen reserve als een ongeval of ziekte zich aandient. Dankzij het Poor People Fund durven deze mensen nu toch naar het ziekenhuis te gaan om zich te laten behandelen.

Het verhaal van…
Vengai Chimhiti is een 60-jarige weduwe die vier dagen lang buikpijn had. Ze kwam uit een van de dorpen in Chikarudzo, ongeveer 10 km van het Morgenster Ziekenhuis. Ze werd opgenomen en er werd een diagnose van acute appendicitis vastgesteld. Ze had een dringende operatie nodig, maar ze had geen geld om de procedure en opname in het ziekenhuis te betalen. Door de steun van het Poor People Fund werd de operatie met succes uitgevoerd en na vier dagen werd ze uit het ziekenhuis ontslagen. Een week later bleek ze weer volledig gezond.

Hoe kunt u helpen?
 

De GZB draagt graag bij aan het Poor People Fund! Met een klein bedrag kunt u al iets betekenen voor zwakke en kwetsbare patiënten, die zelf niet in staat zijn hun behandeling te betalen. Mogen we op u rekenen? 

Een gift voor dit project is welkom op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de omschrijving graag het projectnummer vermelden: project ZW.1.102.

foto's Morgenster Ziekenhuis