Janet van Middendorp

Onze zendingswerkers kunnen niet zonder uw steun

Steun Janet van Middendorp met een online gift

Over Janet van Middendorp

  • Ethiopië
  • Alfabetiseringswerk
  • Wycliffe Bijbelvertalers
  • 30 september 2012 vanuit Nunspeet
  • P.O. Box 313, AYER TENA - ADDIS ABEBA, Ethiopië

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.

Janet van Middendorp

Janet: "Bijna de helft van de Ethiopiërs is orthodox christen. Toch weet men maar weinig van de Bijbel omdat die tijdens de kerkdiensten nog steeds in het Ge-ez gelezen wordt, zoals vroeger in de Katholieke Kerk de Bijbel in het Latijn werd gelezen. Ethiopië is 35 keer zo groot als Nederland en er worden 85 talen gesproken. Er is een volledige Bijbel in het Amhaars en enkele andere talen en er wordt gewerkt aan een Bijbelvertaling in nog 29 andere talen waarvan in een aantal het Nieuwe Testament inmiddels klaar is.

Het aantal mensen dat niet kan lezen of schrijven is nog steeds erg groot en wat heb je aan een Bijbel in je eigen taal als je niet kunt lezen of schrijven? Samen met een team ga ik me inzetten om lees- en schrijfprogramma’s te starten in de stamtaal, de taal die je thuis spreekt; ‘de taal van je hart’ zoals de organisatie Wycliffe Bijbelvertalers zo treffend zegt.
 
Nog steeds is het moeilijk voor de basisschoolkinderen om een goede start te maken. Daarom zijn we sinds mei 2016 gestart met een kleuterschoolprogramma in de moedertaal. Voor kinderen van 4 tot 6 jaar oud in de Bench Maji regio voor 6 taalgroepen (Bench, Sheko, Dizi, Suri, Bale en Me’en). Er worden lessen geschreven in de moedertaal: beginnend rekenen, handenarbeid, muziek en bewegingsonderwijs. Deze kinderen gaan vijf dagen per week, drie uur per dag naar school. Alle lessen krijgen een lesdoel, een inleiding, activiteiten en een afsluiting. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen uit de omgeving (steentjes, blaadjes, stokjes, flessendoppen enz.). Bovendien worden er verhalen geschreven bij een weekthema en een kleuterlied in de moedertaal. Op deze manier hopen we een stevig fundament te leggen voor het verdere leren.”
 

Ga naar de website van Janet van Middendorp